Bakanlık ile Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama  Merkezi (ASAUM) tarafından Ziraat Fakültesi'nde "Balık Ankara'da da Yenir" temalı  festival düzenlendi.
Pakdemirli, burada yaptığı konuşmaya, "Size en büyük balıkçının  selamını getirdim. O da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan." sözleriyle  başladı.
Bakan Pakdemirli, Egeli olduğunu ve hayatı boyunca Ankara dahil üç  büyük kentte yaşama fırsatı bulduğunu ancak en lezzetli balıkları hep Ankara'da  yediğini söyledi. Pakdemirli, balığı haftada iki günden fazla yiyecek kadar çok  sevdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Türkiye'de çok konuştuğumuz bir şey var, o da et ithalatı. Senelik  60-100 bin ton et ithalatı yapmışız bugünlere kadar. Bugünlerde çok ihtiyacımız  yok gibi görünse de hayvan sayımızda bir miktar eksiğimiz var. Yoksa Türkiye'nin  toplam protein üretiminde eksiği yok. Et yerine balık, tavuk, hindi, yesek bu iş  çözülecek. 2002'de vatandaşlar 6 kilo et yiyormuş, şu anda 15 kilo yiyor ama şunu  unutmamamız lazım, işin sağlık tarafı da var. Eti biraz daha az yiyelim, diğer  taraflara doğru gidelim. 40'ına kadar kuzu, 40'ından sonra kuzunun yiyeceğini
yiyeceksin. Diyetisyenler de bunu öneriyor. Et yerine balık tüketelim."

Pakdemirli, yıllık ortalama 1 milyar dolar olan balık ihracatının 2  milyar dolara çıkarılması gerektiğini dile getirerek, "Bu işin yapılabilirliği  var, biraz daha agresif stratejiyle Türkiye'yi dünyanın balık üssü haline  getirebiliriz. 280 bin ton olan su ürünleri üretimimizin 2023'te 600 bin tona  ulaşması talimatını vermiştim. Bu hızla gidersek, 2023 olmadan 600 bin tona çıkabiliriz. 2002'de yıllık 6-7 kilogram balık yiyormuşuz, bu rakam etle aynı.  Şimdi ise 5,5 kilograma düşmüş. Demek ki bu alanda gidecek yolumuz, yiyecek çok  balık öğünümüz var. Sağlıklı olmak, lezzet arıyorsak, balık tüketimimizi  artırmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Çabalarıyla artık eşinin de balık yemeye başladığını anlatan  Pakdemirli, tuzda balık yaparak evde kokusuz balık pişirmenin mümkün olduğunu  aktardı. Pakdemirli, "Hepinize tuzda balık tavsiye ederim. Evde çok basit  hazırlanabilir. Sadece restoranlarda değil, evde de balık tüketiyor olmamız  lazım." dedi.

Pakdemirli, boy yasağına uyulması ve küçük balıkların avlanmaması  uyarısında bulundu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş de balığın çok faydalı olduğunu  belirterek, hekim olarak tüketilmesini tavsiye etti. Balık üretimini artırmanın  önemli olduğunu ancak bunu yaparken çevrenin de korunması gerektiğini söyleyen  İbiş, "Üretim artınca fiyatlar düşer böylece tavuk gibi her zaman yeriz. Hekimler  olarak biz de haftada 2 tavsiyemizi 3'e çıkarırız. Bu tür etkinlikleri  artırmalıyız, balığı daha çok sevdirmeliyiz." diye konuştu.
Pakdemirli, törenin ardından öğrenciler ve basın mensuplarına mangalda  pişirdiği balıktan ikram etti, Rektör İbiş'e de tuzda levrek tarifi verdi.
Bakan Pakdemirli, törende gösteri düzenleyen Saray Engelsiz Yaşam  Merkezi Mehter Takımı'nın üyelerine de hediye verdi.