Emniyet Genel Müdürlüğü, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince İzmir’de meydana gelen deprem üzerinden bölge halkına yönelik aşağılayıcı paylaşımlara karşı tespit çalışmaları başlatıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı, 3 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, İzmir'deki depremin ardından sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlar hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. İçişleri Bakan Yardımcısı, "27 ayrı gönderi tespit edildi. 16 şahıs hakkında işlem başlatıldı. 3 kişi gözaltında" açıklaması yaptı.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince kanunların verdiği yetki çerçevesinde suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütülmektedir. Yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında İzmir ve çevre illerde meydana gelen deprem üzerinden bölge halkına yönelik aşağılayıcı, tahkir ve tezyif edici paylaşımlarla halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa ve/veya kin beslemeye alenen tahrik eden hesaplara ilişkin 'tespit' çalışmaları ivedilikle başlatılmış, tespit edilen kişiler hakkında gerekli çalışmalar yapılarak adli mercilere intikal ettirilecektir. Konunun tarafımızca hassasiyetle takip edildiği hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

SAVCILIK TALİMAT VERDİ
Bu arada Adalet Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, "depremle ilgili provokatif paylaşımlarda bulunan hesapların kullanıcılarının tespit edilmesi için" İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kolluk kuvvetlerine talimat verildi. Şüpheliler hakkında soruşturma başlatılacağı öğrenildi.

6 KİŞİ İÇİN ADLİ İŞLEM
Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "İzmir ve çevre illerde meydana gelen deprem üzerinden bölge halkına yönelik aşağılayıcı, tahkir ve tezyif edici paylaşımlarla halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa ve/veya kin beslemeye alenen tahrik ettiği değerlendirilen 20 paylaşıma rastlandı, yapılan 6 paylaşımın kullanıcısı tespit edilerek gerekli çalışmaların yapılması için adli mercilere intikal ettirilecek" denildi.

3 KİŞİ GÖZALTINDA
İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 3 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

İnce, “Bir yandan afetle uğraşırken bir yandan da sosyal medyadaki çirkin ve ahlaksız paylaşımların gereğini yapıyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, 27 ayrı gönderi tespit edildi. 16 şahıs hakkında işlem başlatıldı. 3 kişi gözaltında. İnsanlık hepimize lazım!” dedi.
 

(Kaynak:İHA)