4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında 19 Temmuz 2009’dan itibaren, evler hariç tüm kapalı alanlarda tütün ürünü kullanımı yasaklanmıştı. Kanun, tütün ürünü kullanmadığı için zarar görenleri yani toplum sağlını korumayı amaçlıyor. Yasağa uymayan işletmelere caydırıcı cezalar uygulanıyor.

KATLANARAK ARTIYOR

2 bin 140 lira ila 10 bin 555 lira arasında değişen cezalar her seferinde 1 kat artıyor. Üçüncü tekrardan itibaren 10 gün ila 30 gün arasında kapatma cezaları söz konusu oluyor. Kişilere ise 153 lira ceza kesiliyor. Bu cezalara rağmen birçok mekanda sigara yasağına uyulmuyor. Ancak Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler ihlallerin önüne geçmekte kararlı, yani denetimler katlanarak artacak.

4600 YENİ DENETMEN

Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre; Türkiye genelinde 1500 denetim elemanı 7/24 denetim yapılıyor. Ekibe 4 bin 600 kişi daha katılacak. Görevliler başka illere ve ilçelere giderek denetim yapıyor. Bu yolla suistimallerin önüne geçiliyor. Buna da ‘çapraz denetim’ deniyor. Çapraz yolla ihlal tespiti yüzde 0.6’dan yüzde 24’e çıkmış durumda. İhbarlı denetimlerde de ihlal tespiti yüzde 11’lerden yüzde 45’e yükseldi.

Sigarayla mücadelenin yoğunlaşacağının mesajını veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Nargile dahil olmak üzere tütün ürünlerinin kullanıldığı açık alan kapalı alan tariflerini güncelleyerek yoğun mücadele dönemine gireceğiz” dedi. Koca, sigara ve benzeri tütün ürünlerinin kullanımı konusunda elde edilen kazanımların son yıllarda kaybedildiğini ifade ederek, “Yüzde 27’lere kadar düşen tütün ürünleri kullanımı tekrar yüzde 31’lere doğru çıktı” diye konuştu.

Bakan Fahrettin Koca, kapalı ve açık alan tariflerinin uygulamada istismar edildiğine dikkati çekerek, şöyle dedi: “Açık alan adı altında açılır kapanır alanların oluşturulduğunu hepimiz biliyoruz. Bir mekana gittiğinizde o mekanın en iyi, en gözde, en manzaralı yerinin ön taraf olduğunu, toplumun sigara kullanmayan yüzde 70’nin ise arka taraflara itildiği bir yaklaşım tarzı... Bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz.” 
Kaynak: POSTA