ANKA'da yer alan habere göre, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Denetçisi Sedat Güzel, firmalara gönderdiği yazıda maskelerle ilgili piyasa denetimine başlandığını belirterek, maskelerin standartlara uygun olup olmadığına ilişkin belgelerin sunulmasını istedi.

Merdiven altı üretimde patlama yaşandığını dile getiren Dr. Ergün Demir ise "Sektör dışında boyacılar, sıvacılar, marangozlara kişisel koruyucu donanım üretim sektöründe sertifika verilerek merdiven altında üretime başlatılması ve denetlenmemesi bugünkü tabloyu ortaya çıkardı." dedi.

Demir şöyle konuştu:
"Plansız, programsız, aceleyle ve zoraki adımlar atılarak başlatılan vatandaşlara ücretsiz maske sağlanmasının yarattığı sorunlar çözemeyen AKP iktidarı, yönetmeliklere, standartlara göre uygun malzeme ile hijyen üretilen maskeler, dezenfaktanlar vatandaşlardan ve sağlık çalışanlardan imtina edilirken yurt dışına ihraç etti. Antihijyenik koşullarda merdiven altı üretimi yapılan, hastalığı yayan maskeler, dezenfektanların ise halka ve sağlık çalışanlarına kullandırılmasına müsaade edildi."

‘MARANGOZ BİLE MASKE ÜRETİYOR’
“Son dönemlerde sektör dışında boyacılar, sıvacılar, marangozlara kişisel koruyucu donanım üretim sektöründe sertifika verilerek merdiven altında üretime başlatılması ve denetlenmemesi bugünkü tabloyu ortaya çıkardı. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yayımladıkları Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği, Tıbbi Cihaz Yönetmeliği, Biyosidal Ürünler Yönetmeliği kapsamında kişisel koruyucu donanımların piyasa gözetimi ve denetimi, piyasaya arz ve hizmete sunum, değerlendirilme ve denetleme yapmadıkları için sorumludurlar.

Antihijyenik koşullarda merdiven altı üretimi yapılan, hastalığı yayan maskeler, antiseptik /dezenfektanların vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına reva görülmesini vicdanen, ahlaken ve mesleki olarak kabul etmiyoruz.”