Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığında birleşen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, 24 Haziran seçimlerinde umduklarını bulamayacaklarını anlayınca ‘oylar çalınacak’ yalanına sarıldı. Seçimler yaklaştıkça ‘güvenlik’ şaibesini dillendiren muhalefetin amacı ise oyların çalınacağı algısını oluşturup şimdiden yenilgiye kılıf bulmak. Bu kılıfa bazı sanatçılar da “Gündüz sandık başına, akşam sandık peşine” sloganıyla çanak tutuyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR

Oysa Türkiye’deki seçim sistemi, birçok güvenlik önlemini içeriyor. Oylar sandık başında, siyasi parti müşahitlerinin nezaretinde fiziken sayılıp, gözlemciler huzurunda tutanaklara geçiriliyor. Her siyasi parti seçim tutanakları üzerinden oy sayılarını anında görebiliyor. Bu tutanaklar YSK tarafından saklanıyor. Her türlü yanlışlığı giderecek elektronik sistemin dışında evraklar da arşivlerde tutuluyor. Sandığın en kritik aşaması olan elektronik sistem ise CHP’nin de bizzat test ettiği hiçbir siber hırsızlığa meydan vermeyecek özellikte.

GEREKLİ ÖNLEM ALINDI

HAVELSAN’ın geliştirdiği uygulama, Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) adını taşıyor. 12 yıldır kullanılan bu sistemle ilgili bir açıklama yapan Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay sistemin birçok güvenlik önlemini içerdiği söyledi. Atalay “SEÇSİS, son derece güvenli. Bugüne kadar üzerinden 12 seçim geçti, hiçbir zafiyeti tespit edilmedi. Bu sistemden ziyade, oylar sandık başında fiziken sayılıp, gözlemciler huzurunda tutanak hazırlanıp, onaylandığı ve bunlar saklandığı için zaten seçim sisteminin genelinde zafiyet olması mümkün değil. Her türlü yanlışlığı giderecek elektronik sistemin dışında evraklar arşivlerde saklanıyor. 24 Haziran’da siber saldırı olsa dahi yaratacağı risk olduğunu düşünmüyorum. Buna ilişkin gerekli tedbirler alınmıştır.”

Siber Güvenlikte ABD Ve İsrail Ürünleri Terkedildi

Seçim için SEÇSİS uygulaması geliştiren HAVELSAN, siber güvenliğe sürekli yatırım yapıyor. Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay “Bilgi Güvenliği Derneği’nin 2015’te yaptığı araştırmada, Türkiye’de kullanılan siber güvenlik ürünlerinin yüzde 95’nin dış kaynaklı, bunların da yüzde 85’inin ABD ve İsrail ürünleri olduğunu dile getirdi. Atalay, “Dernek olarak hep ‘siber güvenlik teknoloji ve ürünleri, yerli ve milli geliştirmek zorundayız’ dedik. Bu yönde de epey ilerleme sağlandı. Siber güvenlik teknolojileri, artık savunma sanayi sektöründe de özel olarak ele alınan bir unsur haline geldi” dedi. HAVELSAN başta olmak üzere birçok firmanın siber güvenliğe yatırım yaptığını, yerli ve milli ürün geliştirdiğini dile getiren Atalay, bu konuda hala yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi.

YSK Tedbir Aldı, AGİT Takipte

Muhalefetin, “seçim güvenliği” tezini ana strateji olarak saptamasıyla sosyal medya üzerinden başlatılan kara propaganda sonrasında YSK Başkanı Sadi Güven daha önce yaptığı açıklamada “Son 5 seçimde Türkiye’de oy kullanılan 160 bin 70 sandığjn tüm sonuçlarını ıslak imzalı olarak sisteme yükledik. Bunların değiştirildiği yolunda itiraz gelmedi. Seçim güvenli ve her türlü tedbiri alıyoruz” demişti. Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 24 Haziran seçimleri için 370’i aşkın gözlemci göndereceğini açıklamıştı. AGİT, 1 Kasım 2015 seçimlerinden bir gün sonra yayımladığı raporunda ise “Seçimler, seçim idaresi tarafından iyi bir şekilde organize edilmiştir” tespitini yapmıştı.

SEÇSİS’İ TEST EDEN CHP DE ‘HIRSIZLIK OLMAZ’ DEDİ

CHP, referandumda sandıktan ‘evet’ çıkması üzerine ‘hile var’ diyerek Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş ve referandumun iptal edilmesini istemişti. Ancak oyların çalındığını iddia eden CHP’nin bu yalanına en güzel yanıt ise yine arşivden çıkmıştı. Referandumdan birkaç gün önce CHP Başkanvekili Özgür Özel, HAVELSAN’ın geliştiridği sistemi överek SEÇSİS denen sistemde herhangi bir hırsızlığa imkan yok. Aynı sistemi kurduk karşılaştırıyor. En ufak bir uyumsuzlukta alarm veriyor. Bir tane oyu çaldırmayacak güçte kararlılıkta ve organizasyondayız” demişti.