SENDİKA BAŞKANI ANLATTI

Kartepe Suadiye’de üretim yapan Fritolay fabrikasında çalışan 400 işçinin 25’i koronavirüs oldu.

Fabrikada örgütlü olan Tek Gıda-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Ali Bostan, fabrikada tüm önlemleri almalarına rağmen 25 arkadaşlarının hastalandığını belirtti.

Hastalanan işçilerle birlikte temaslı olduğu işçilerin de ev karantinasına gönderildiğini belirten Bostan, aynı zamanda fabrikada 6 üretim bandını 1’e indirdiklerini, üretimi diğer fabrikalara yönlendirdiklerini kaydetti.

15 GÜN ÖNCE BAŞLADI

11 Mart’ta Türkiye’de ilk vakanın ortaya çıkması ile birlikte fabrikada Sağlık Bakanlığının genelgesi doğrultusunda önlemlerin alınmasını sağladıklarını söyleyen Bostan, “Fabrika yönetimi önlemlerin alınmasında hiçbir şeyden kaçmadı. Sosyal mesafeden, servislere binmeden ateş ölçümüne kadar tüm önlemler alındı. Hamile ve risk grubunda olan arkadaşlarımız hemen izne çıkarıldı. Ancak nisan ayının ikinci haftasında ilk olarak 3 arkadaşımızda hastalık görüldü" dedi.

TEK TEK TESPİT EDİLDİ

"Arkadaşlarımızda hastalık görüldüğünde, hemen sosyal mesafeyi ihlal eden arkadaşlarımızın temaslı olduğu diğer işçileri kameralardan tespit ettik ve üretim bandında olanları ev karantinasına gönderdik. Bu arkadaşlarımıza aynı zamanda test yapıldı. Pozitif çıkanlar da oldu. 15 gün içinde sayı 25’e çıktı. Arkadaşlarımızdan hiç fabrikaya gelmeden servise binerken ateş ölçümünde ateşi olduğu için tespiti yapılanlar da oldu"

5 HATTA ÜRETİM DURDU

"Vakalar ortaya çıkmadan önce biz Sağlık Bakanlığı genelgesi doğrultusunda tüm önlemleri aldık. Tüm önlemlere rağmen vakalar çıkınca 6 üretim hattından 5’ini durdurduk. Sadece 1 hattımız kesintisiz devam edecek. Burada 3 vardiyada 50’şer kişilik ekipler çalışacak. Tonajın büyük bölümünü diğer fabrikalara yönlendirdik. Böylece arkadaşlarımız evlerinde olacak. Bu da fabrikayı rahatlatacak"

SAĞLIK DURUMLARI İYİ

"Fabrikada ürünlerin üretiminde yıkanmasına paketlenmesine kadar el değmeden üretim yapılıyor. Fabrikada eldiven, yüz maskesi, siperlikleri günlük olarak veriliyor. Tüm hatlarda kamera var. Sendika temsilcilerimiz var. Önlemleri artırdık. Hatları kestirdik, kısmı durdurma var. Tüm hastalarımızla temas halindeyiz. Şu anda ağır geçiren yok. Biz sendika olarak hiçbir arkadaşımızın önlemsiz çalışmasına izin vermeyiz. Hem sendika olarak hem de şirket Sağlık Bakanlığının tüm kurallarını hayata geçirdik” dedi.

FABRİKADAKİ ALINAN ÖNLEMLER:

• Sağlık Önlemleri

Servislerde ateş ölçümü

Ziyaretçi formu

Acil Durum Önlemleri

▪ Acil durumlar için revirden bağımsız İzolasyon Odası oluşturulmuş, sağlık ilk yardım ekiplerimiz ve yöneticiler vaka olması durumunda olası aksiyonlar için bilgilendirilmiştir.

• Hijyen ve Dezenfektasyon Önlemleri

El hijyenizasyon ünitelerinin sayısı arttırılmıştır. Servis, ortak alanlar, ofisler, bakım atölyesi gibi noktalarda hijyen istasyonları kurulmuştur

Servis, ortak kullanılan şirket araçları, ofisler, soyunma odaları, dinlenme alanları ve yemekhane gibi çalışanların ortak kullandığı tüm alanlar düzenli olarak dezenfekte edilmektedir. Ayrıca temizlik ekibimiz, temizlik sıklığını arttırmış olup, özellikle kapı kolu, merdiven korkuluğu gibi ortak kullanımı sık olan bölgeler daha sık temizlenmektedir.

• Sosyal Mesafe Önlemleri

Sandalye sayıları azaltılmıştır, Oturma alanları sosyal mesafeye uygun şekilde belirlenmiştir. Yemek & çay sırası bekleme alanlarında sosyal mesafe uyarıları vurgulanmıştır. Yemek saatleri uzatılmıştır.

Sosyal aktive alanları (Masa tenisi, spor merkezi, langırt vb.) geçici bir süre ile kapatılmıştır.

Üretim alanlarında sosyal mesafeye dikkat etmek adına çalışma alanları 1,5 m kuralı ile tekrar düzenlenmiştir.

Ekip toplantı sayıları azaltılmış, yeni başlayan çalışanlarımız için eğitimler farklı odalarda ve online platformlarda gerçekleştirilmiştir.

Ofis ve laboratuvar alanlarında sosyal mesafeye uygun düzenlemeler yapılmıştır.

Sosyal mesafeyi korumak için servislerimizde boşluk bırakarak oturulması adına servis sayıları arttırılmıştır

Servislerimizden başlamak üzere tüm çalışanlarımıza maske dağıtımı gerçekleşmektedir. Tüm çalışanlarımıza çalışma ortamında kullanılmak üzere yüz siperliği dağıtılmıştır.

Servis ulaşımı öncesinde toplu taşıma kullanması gereken çalışanlarımız için alternatif

sosyal mesafeye uygun ulaşım fırsatları sunulmuştur.

• Yemekhane Önlemleri

Yemekhanede su, ekmek, salata, çatal, bıçak, kaşık, tuz vb. tüm malzemeler tek kullanımlık ve kişiye özel olarak yeniden tasarlanmıştır. Dış alanda konumlanan salata barlar kapatılmış, paketli yemek sistemine geçilmiştir.

• İletişim Önlemleri

Günlük duyurular ve liderlerimizden gelen önlem mesajlar duyuru panolarında paylaşılmaktadır

• Ek Önlemler

Genelge öncesinde; kronik rahatsızlığı olan, hamile çalışanlarımıza idari izin verilmiştir. Genelge sonrasında kapsam genişletilmiştir.

Risk teşkil eden durumlar (Ör: aile bireyinde Covid-19 vakasının olması veya yurt dışı seyahat durumu vb) dikkate alınarak idari izin verilmektedir.

Tüm çalışanlarımıza Covid-19 sürecinin başlamasını takiben gerek vardiya toplantılarında gerekse İSG kurullarında detaylı bilgilendirme eğitimleri/toplantıları düzenlenmiştir.

Ziyaretçi kısıtlamasına gidildi ve tüm ziyaretçiler için form uygulamasına geçildi. Sadece kritik kapsamlı işler için süreç işletildi.

Fabrika ana bina girişi ve Kapı Güvenlik binasına yeni el yıkama istasyonları yapıldı.

Suadiye Fabrika Korona virüs Covid-19 Korunma Prosedürü yayımlandı.

Tüm servisler, havuz araçlar dezenfekte edildi ve belirli bir dezenfeksiyon periyoduna bağlandı.

Olası bir acil duruma karşı revirden ayrı bir izolasyon odası kuruldu.

Tüm ofis masalarına el dezenfektanları konuldu.

KAYNAK: ÖZGÜRKOCAELİ