Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel'de bulunuyor.

Dün İngiliz mevkidaşı Dominic Raab ile bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu, temaslarına bugün devam etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Brüksel'de bir araya geldi. İki bakan, Blinken'ın göreve gelmesinin ardından ilk kez yüz yüze görüşme yaptı.

ABD'YE S-400 MESAJI
Bakan Çavuşoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD'li mevkidaşına S-400 konusunda "bu iş bitti" mesajını ilettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Gerek S-400, gerek ABD'nin PKK/PYD'ye verdiği destek, gerekse FETÖ'nün Amerika'daki mevcudiyetinin ilişkilerimizi olumsuz etkileyen unsurlar olduğunu biliyoruz. Bu konudaki beklentilerimizi Antony Blinken'a ve heyetine bir kere daha aktardık.

"TÜRKİYE S-400'Ü SATIN ALDI VE BU İŞ BİTTİ"
Şu anda Türkiye'nin S-400'ü satın aldığını ve bu işin bittiğini de bir kere daha söyledik. Diğer taraftan geçmişte müttefiklerimizden başta hava savunma sistemi olmak üzere ihtiyaç duyduğumuz savunma sanayii ürünlerini alamadığımızı da hatırlatarak, bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzere ihtiyaçlarımızı müttefiklerimizden de karşılamak için Türkiye'nin olumlu bir tutum içinde olduğunu hatırlatarak, tüm bu görüş ayrılığı içinde olan konuları arkadaşlarımızla beraber ele almaya devam etmemiz gerektiği konusunda mutabıkız.

TEKNİK ÇALIŞMA GRUBU KONUSU
Bugün 45 dakikadan fazla görüştük ama neticede kısıtlı. Ama önümüzdeki süreçte Türkiye'de ya da Washington'da daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabıkız. Pandemi sebebiyle şartların oluşması gerekiyor. Arkadaşlarımız bu toplantının hazırlığını yapacak.

ABD'de daha önce teknik bir çalışma grubu oluşturma önerisinde bulunmuştuk. Fakat bir önceki yönetim buna sıcak bakmadı. Şimdiki yönetimin de NATO'nun dahil olacağı teknik çalışma grubuna çok sıcak bakmadığını görüyoruz.

İkili düzeyde bir çalışma grubu oluşturarak bugüne kadar olanlar oldu, yaptırımlar da var Türkiye'ye yönelik... Hem bunun üstesinden nasıl gelebiliriz hem de geleceğe yönelik stratejik konularda hangi adımları atabileceğimizi konuşabiliriz. Bir yol haritası üzerinde çalışmamız lazım.

SURİYE MESELESİ
Tüm boyutlarıyla beraber Suriye konusunu ele aldık. Özellikle daha önce Münbiç yol haritası, yine Barış Pınarı Harekatı'ndan sonra ABD'yle yaptığımız ortak açıklamanın uygulanmadığını hatırlattık. Son ortak açıklamadan sonra o zaman (Mike) Pence ve (Mike) Pompeo Ankara'ya gelmişlerdi.

Bu bölgeden çekilmediği ya da çektirilmediği için PKK'nın bu bölgelerde son zamanlarda artan saldırılarını hatırlattık. İnsani konu dahil Suriye'deki siyasi çözümü tüm boyutlarıyla ele aldık.

Irak'ın istikrarı bizler için önemli. Libya'da yeni hükümetin desteklenmesi ve kapasitesinin güçlendirilmesi konusunda özellikle NATO'yla beraber yapabileceklerimizi ele aldık. Aynı şekilde diğer bölgesel konuları da değerlendirirken, Afganistan konusunu detaylıca ele aldık.

TÜRKİYE'DE YAPILACAK OLAN TOPLANTI
Geçmişte Afganistan'da hem Taliban ve yönetim hem de bazı dostlarımız, müttefiklerimiz böyle bir toplantıyı Türkiye'de gerçekleştirmemiz konusunda talepte bulunmuşlardı. Amerika'nın da böyle bir talebi oldu. Elbette biz Doha'ya alternatif bir platform oluşturmak istemiyoruz. Tam tersi, Doha sürecini destekleyici bir toplantı gerçekleştirmek istiyoruz.

Katar Dışişleri Bakanı kardeşim Şeyh Muhammed ve BM ile beraber, Amerika dahil katkı sağlayacak ülkelerle bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Açılışa hangi ülkeler davet edilecek ve daha sonra hangi konular konuşulacak, nasıl bir sonuç bekliyoruz. Herkesin beklentisi özellikle Taliban'la yönetim arasında bir mutabakat zaptının imzalanması... Bu doğrultuda tüm taraflarla görüşüyoruz."

15 ŞUBAT'TAKİ TELEFON GÖRÜŞMESİ
NATO'daki toplantı için Brüksel'de bulunan iki bakan, Çavuşoğlu ile Blinken daha önce 15 Şubat'ta telefon görüşmesi yapmış ve ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleler, terör örgütleri FETÖ ve PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye ve Doğu Akdeniz konularında değerlendirmelerde bulunmuşlardı.