Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, korona virüse yakalandıktan yaptığı açıklamada, tılsımlı bir bağışıklığı olduğunu söylemişti. Trump’ın ‘koronanın devası’ olarak lanse ettiği antikor tedavisi ile ilgili de dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor.

Euronews’te yer alan habere göre BD’li ilaç şirketi Eli Lilly, ACTIV-3 adlı tedaviye 'güvenlik endişesi' nedeniyle ara verildiğini duyurdu.

Lilly’nin sözcüsü Molly McCully, açıklamasında "ACTIV-3 bağımsız veri güvenliği izleme kurulu (DSMB), çok sayıda ihtiyattan dolayı bir duraklatma önerdi. Lilly, bağımsız DSMB'nin bu çalışmaya katılan hastaların güvenliğini dikkatli bir şekilde sağlama kararını destekliyor" dedi.

Şirket, bu adıma neyin yol açtığı hakkında bilgi paylaşmadı.

Korona virüse yakalanan ve benzer tedavi sonrası iyileşen Trump, Lilly ve Regeneron Pharmaceuticals şirketinin ilaçlarının ‘koronanın devası‘ olduğunu ifade etmişti.

10 BİN KİŞİ ÜZERİNDE TEST EDİLECEKTİ

Indianapolis merkezli ilaç üreticisi, ayrıca personelin enfekte olmasını engelleyip engelleyemeyeceğini görmek için ilacı huzurevlerinde test ediyor.

Lilly, ACTIV-3 denemesine ağustos ayında başladı ve öncelikle Amerika Birleşik Devletleri'nde 10 bin kişide tedaviyi test etmeyi hedefliyordu.

Lilly, bu ayın başlarında, başka bir klinik araştırmadan elde edilen verilere dayanarak, hafif ila orta derecede Covid-19 hastaları için antikor ilacı LY-CoV555 için acil kullanım izni (EUA) için başvuruda bulunmuştu.

GÜVENLİK ENDİŞESİ GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Çalışmaların sona erdirilmesine ‘güvenlik endişesi’ gerekçe gösterildi. Çalışmaların yeniden başlayıp, başlamayacağı ise şimdilik bilinmiyor. Önümüzdeki günlerde durumun daha da net bir hal alacağı kaydedildi. 

Kaynak: Euronews