Hal böyle olunca Kars'a, Türkiye'den ve dünyadan birçok kişi akın akın gidiyor. Peki kaz eti nasıl yapılır? Tarifi nedir? Kaz etinin faydaları nelerdir?

Kış öncesi besiye alınan kazlar dünyanın birçok noktasında meşhur oldu. Turistlerin ülkelerinde bu lezzeti anlatmalarının faydası da büyük. Türkiye'de Ardahan ve Kars'ta yapılan kaz yemekleri için akınlar başladı. Kış ayının gelmesiyle kaz yemekleri gün yüzüne çıktı.

Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde önemli yere sahip Kars'ta, kış öncesi besiye alınıp şu sıralar kesilen kazların eti, kadınların hünerli ellerinden geçerek sofralara ulaşıyor.

Kars'ın ilçe ve köylerinde nisan ayında meralarda otlayan, ekim ayından bu yana yalnızca arpayla besiye alınan ve kar yedikten sonra yağlanarak lezzetini alan kazların kesim işlemi sürüyor.

Kesim öncesi kaz çiftliklerinde ve kümeslerde beslenen ve kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan kazlar, kesildikten sonra kadınlar tarafından kazanlardaki sıcak suda kısa süre bekletilip tüyleri temizleniyor.

Daha sonra tandır ateşi ya da ocakta ince tüyleri yakılarak tuzlanan kaz etleri, bir süre kurutularak kış sofralarına servis ediliyor.

Kentte ve ilçelerde daha çok aile işletmelerince yapılan kaz besiciliğini genellikle ev kadınları üstleniyor.

Kentin Selim ilçesine bağlı Karahamza köyünde kaz besiciliği yapan Seda Altun yaptığı açıklamada, Kars'ın en önemli lezzeti kaz etini kış sezonu için hazırlamaya başladıklarını söyledi.

Altun, Kars kazının lezzetinin ayrı olduğunu ve yiyenlerin bir daha yemek için kente geldiğini ifade ederek, "Lezzet olarak Türkiye'nin en iyi kazları burada olur, kazlarımızı özenle hazırlayıp satışa sunuyoruz" dedi.

Kaz yetiştiriciliğinin zahmetli olduğunu aktaran Altun, "Kestiğimiz kazları, kazanların içerisinde kaynayan sıcak suya bıraktıktan sonra önce tüyleri ile iç organlarını temizleyip ateşle deri üzerindeki küçük tüyleri yakıyoruz.