Nejm.org’da yer alan verilere göre araştırma 2 Şubat ile 1 Mayıs 2021 tarihleri arasında 16 yaş ve üstündeki toplam 10 milyon 200 bin kişi incelenerek yapıldı.

Aşı hastaneye yatışı önlemede yüzde 87,5, yoğun bakıma alınmayı önlemede yüzde 90,3, ölümleri önlemede ise yüzde 86,3 etkili.

Şili’de bugüne kadar 14 milyon doz CoronaVac, 2,4 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısı uygulandı.

Sinovac aşısı Covid-19 aşıları, pandeminin dünya genelinde ciddi bir tehdit oluşturması nedeniyle yoğun çalışmalar neticesinde farklı firmalar tarafından mümkün olan en kısa sürede üretilerek piyasaya sürülmüştür.

Acil durum prosedürleri ile birlikte ilk denemeleri tamamlanan aşılar birçok ülkede uygulanmaya başlanmıştır.

Ülkemizde Covid-19 aşısı olarak uygulaması başlatılan ilk aşı ise Çinli bilim insanları tarafından geliştirilen Sinovac-Coronavac aşısıdır. 

Halk arasında Çin aşısı olarak da bilinen Sinovac aşısı, özellikle de erken bir dönemde uygulanmaya başlaması nedeniyle güvenilirlik ve etkinlik açısından tartışmalara konu olmuştur. 

Ülkemizde Biontech aşısı ile birlikte iki aşı alternatifi içerisinde halen uygulamaları devam eden Sinovac, koronavirüsten korunmada ve hastalığa yakalanma durumunda enfeksiyonu hafif semptomlarla atlatma konusunda etkili olduğu tespit edilen bir aşıdır. 

SİNOVAC AŞISI İÇERİĞİ
Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak Çin aşısı şeklinde bilinen Sinovac, viral vektör tabanlı bir aşı türüdür. Viral vektör tabanlı aşılarda zayıflatılarak etkisiz hale getirilmiş, hastalık yapma yeteneği bulunmayan virüsler vücuda verilir ve vücudun bunlara karşı antikor üretmesi sağlanır. Bu teknikle geliştirilen diğer Covid-19 aşıları arasında Astrazeneca, Sputnik V ve Sinopharm yer alır.

SİNOVAC YAN ETKLİLERİ
Sinovac aşısının yapılan faz 1 ve faz 2 çalışmalarında herhangi bir ciddi yan etki saptanmamıştır. Bununla birlikte hafif ve orta şiddetli bazı yan etkilerin görülmesi olasıdır. Herkeste görülmemekle birlikte bazı kişilerde gelişebilecek aşı sonrası Sinovac yan etkileri arasında şunlar yer alır:

  • Ateş
  • Aşının yapıldığı kolda ağrı, kızarıklık, şişlik gibi sorunlar
  • Yorgunluk
  • Baş ve vücut ağrıları
  • Titreme
  • İshal

Bu yan etkiler hemen tüm aşı türlerinde görülebilecek, genellikle birkaç günden daha kısa süren ve hafif-orta şiddetli sorunlardır. Yine de herhangi bir ani reaksiyon gelişme olasılığına karşı aşı yapılan kişilerin 15-30 dakika gibi bir süre boyunca bulunduğu sağlık kuruluşundan ayrılmaması gerekir. Alerjik reaksiyon ve anafilaksi riski aşılar için oldukça nadir olarak karşılaşılan bir durumdur.

Uzun vadeli yan etkiler konusunda halen bilimsel çalışmalar yürütülmeye devam etse de henüz elde edilen çalışmalar içerisinde herhangi bir ciddi yan etki raporlanmamıştır. Sinovac aşısı içeriğinde bulunan etkisiz hale getirilmiş virüsler enfeksiyon oluşturma yeteneğine sahip değildir. Bu nedenle aşı sonrasında hissedilebilecek yan etkiler hastalığa yakalanma şeklinde yorumlanmamalıdır.

Covid-19 etkenine karşı belirli bir miktarda koruma sağladığı bilinse de Coronavac da dahil olmak üzere hiçbir aşının ne kadar süre ile koruma sağladığı henüz bilinmemektedir. Eldeki bulgulara göre bakıldığında bağışıklığın aylar içerisinde azalarak bir süre sonra yok olduğu düşünülse de bu konudaki araştırmalar halen sürdürülmektedir.