Kredi kartı borçlarına 60 aylık yapılandırma kararından sonra, tüketici kredilerinde de aynı olanak sağlandı. Bankacılık mevcuatında yapılan değişiklikle ihtiyaç kredisi borçlarına 60 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getirildi. Bankacılık Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle, borçlular rahatladı. Tüketici kredisi borcunu ödemekte zorlananlar bankalara yapılandırma başvurusu yapabilecek.

KİMLER YARARLANACAK?

10 Ocak 2019'dan önce ihtiyaç kredisinin anapara ya da faiz ödemelerini geciktirenler yararlanacak. Tahsili geciken tüketici kredisi borçlarını kapsayan düzenleme, kredi borçlarını düzenli ödeyenler için uygulanmayacak.

NEREYE BAŞVURULACAK?

Başvurular dünden itibaren başladı. Yapılandırma için tüketici kredisi borcu bulunan bankaya başvurulacak.

BAŞVURU ÜCRETİ OLACAK MI?

Herhangi bir başvuru ücreti söz konusu olmayacak. Birleştiren ihtiyaç kredisi kullanarak kredi kartı borçlarını yapılandıran vatandaşlar aynı bankada ihtiyaç kredisini de yapılandırabilecek.

TEMEL KRİTERLER NELERDİR?

Yapılandırma başvurusu bankanın mevcut kredi değerlendirme kredilerinin yanı sıra, vatandaş lehine ek kriterlere göre de değerlendirilecek.Her durumda tüm değerlendirme yasal mevzuat çerçevesinde yapılacak.

FAİZ ORANI NE KADAR?

Her banka kendi belirlediği faiz oranını uygulayacak. Borcunu yapılandırmak isteyen vatandaşların, uygulanacak kredi faizlerine dikkat etmesi gerekiyor..

HERKESE 60 AY TAKSİT VAR MI?

60 aylık yapılandırma süresi tavan olarak uygulanacak. Bu sürenin altında da yapılandırma yapılabilecek.

YAPILANDIRMA İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ NEDİR?

Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına yönelik kampanyada olduğu gibi, ihtiyaç kredisi için de başvuru için bir süre sınırı bulunmuyor.

DÜZENLEME, YENİ ALINACAK KREDİLERİ KAPSIYOR MU?

BDDK yönetmeliği sadece borcunu ödemekte zorlananları kapsıyor.İhtiyaç kredisi çekeceklere uygulanan vade sürelerini içermiyor.

HAYAT SİGORTASI YAPILACAK MI? KEFİL İSTENECEK Mİ?

Hayat sigortası tüketici kredilerinde isteğe bağlı standart bir ürün, yapılandırma sırasında müşterilerden kefil istenmeyecek.

BORÇ SINIRI VAR MI?

Yapılandırılan borçlar için bir sınır bulunmuyor. 500 liralık borç da, 100 bin liralık borç da yapılandırılabilecek.Ancak kredi kartında olduğu gibi kişinin gelir düzeyinin borcu ödeyip ödemeyeceği kriterine bakılacak.