Anayasa Mahkemesinden acil ilaç bekleyen Hira bebeği sevindiren karar. Van'da yaşayan Fatih-Demet Bilici çiftinin 6 aylık bebekleri Hira'ya doğduktan sonra kalıtsal metabolik bir rahatsızlık olan "hipofosfatazya" (gendeki  fonksiyon kaybı mutasyonlarının yol açtığı enzim eksikliğiyle karakterize nadir kalıtsal metabolik hastalık) teşhisi konuldu.

 Aile, avukat Ali Samsum aracılığıyla Ankara 27. İş Mahkemesine ''ilaç  bedelinin yüksek olduğu, finanse edilemeyip kullanılmaması halinde Hira bebeğin hayatının tehlikeye gireceğini, bundan dolayı ilaç bedelinin hiçbir kesinti  yapılmaksızın SGK tarafından karşılanması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesi'' talebiyle dava açtı.

Mahkemenin davayı reddetmesi üzerine konu istinafa taşındı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi, ailenin talebini  kabul ederek bebek Hira Bilici'nin tıbbi gereklilik doğrultusunda tedavisinde  kullanılacak "asfotase alfa" etken maddeli ilaç bedelinin tedbiren SGK tarafından  karşılanmasını kararlaştırdı.

SGK, ödeme için gerekli faturanın aslını ya da ilaç kutusunu istedi  ancak aile 58 bin avro olan ilacı maddi imkansızlık nedeniyle temin edemediği  için bu prosedürü yerine getiremedi. Aile, avukatları aracılığı ile bu kez Anayasa Mahkemesine başvurdu. Anayasa Mahkemesi, başvuruya ilişkin verdiği ara kararda, hastalığı  tedavi yöntemlerine ilişkin ilgili kurum ve hastaneden belge, rapor ile yazışmaları talep etti.

Gönderilen bilgi ve belgeleri inceleyen Anayasa Mahkemesi,  başvurucunun bebeğinin "yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik" ciddi tehlikenin ortadan kaldırılması konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu  tarafındangerekli tedbirlerin alınmasına hükmetti. Hastalığın tedavi edilmemesi halinde ilk bir yıl içindeki ölüm  oranının yüzde 50 olduğunun anlaşıldığı vurgulanan kararda, Bölge Adliye  Mahkemesince bahse konu ilacın kullanımının acil ve hayati önemi haiz oluşu nedeniyle de ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanmasına dair tedbir kararı verildiği belirtildi.

SGK'nin "alternatif geri ödeme" şeklindeki uygulanması nedeniyle uyuşmazlığın sözülemedinin ve tedbir kararının da yerine getirilmediğinin anlaşıldığı belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:"Bahse konu ilacın bebeğin ölümcül hastalığının tedavisindeki önemi ve aciliyeti gözetildiğinde tedaviye derhal başlanması gerektiği  değerlendirilmiştir. Bu nedenle bebeğin 'yaşamına ya da maddi veya manevi  bütünlüğne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğu' anlaşılmaktadır.

Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen tedbir kararının amacına  uygun şekilde yerine getirilmesi ve oluşan tehlikenin ortadan kaldırılması konusunda derhal gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Bundan dolayı başvurucunun adli yardım ve tedbir talebinin kabulüne, başvurucunun bebeğinin 'yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik' ciddi tehlikenin ortadan kaldırılması konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerekli tedbirlerin  derhal alınması gerekmektedir. Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen tedbir kararının da gereği olan tedaviye yönelik 'Strensiq' isimli ilacın bedelinin doktor raporunda gerekli görülen tedavi süresi boyunca ilacın ithalinde yetkili olan kuruluşa ödenmesi derhal sağlanmalıdır.''

"Tedaviye başlanabilir"

Ailenin avukatı Ali Samsum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SGK'nin "Strensiq" adlı ilacın bedelini doğrudan Türk Eczacılar Birliğine yapması  talebiyle 20 Aralık 2019 tarihinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda  bulunduklarını hatırlattı. Mahkemenin başvurularını kabul ettiğini vurgulayan Samsum, "SGK'nin, AYM'nin bu kararı uyarınca işin ivediliğini de göz önünde bulundurarak bir gün dahi gecikmeksizin ilacın bedelinin kurumca ödeneceğine ilişkin yazıyı Türk Eczacılar Birliğine göndermesi gerekiyor. Bu yazının Türk Eczacılar Birliğine ulaşması halinde Hira'nın ilacının siparişi hemen verilebilir ve aylardır aksayan  tedaviye böylelikle başlanabilir." ifadelerini kullandı

AA