Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan devlet başkanları Karabağ’daki savaşın sona ermesine ilişkin bir bildiri imzaladı. Bu gece (10 Kasım) itibarıyla Azerbaycan ve Ermenistan arasından ateşkes başladı.

Anlaşmayı Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan duyurdu. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Paşinyan, şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili hemşehrilerim, ablalarım ve kardeşlerim. Şahsen kendim ve hepimiz için çok zor bir karar aldım.

Rusya ve Azerbaycan devlet başkanları ile Karabağ savaşının 13.00’dan itibaren sonlandırılmasına ilişkin bir açıklama imzaladım. Yayınlanan açıklamanın metni benim ve halkımız için inanılmaz acı verici.

Bu kararı, askeri durumun derin analizi ve durumun en iyi sahip olduğu kişilerin takdiri sonucunda aldım. Ayrıca yaratılan durumdaki en iyi çözümün bu olduğuna dair inancına dayanarak. 

İstikbalimizi planlamak için bağımsızlık yıllarımızı analiz etmemiz ve geçmişin hatalarını tekrar etmemiz gerekiyor.

Tüm kurbanlarımızın önünde diz çöktüm. Vatanını canlarıyla koruyup kollayan tüm askerlerimizi, generallerimizi, gönüllülerimizi saygıyla anıyorum.

Sonuna kadar savaştık. Ve kazanacağız.

Yaşasın Ermenistan.”

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA
Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre Kremlin’den de anlaşmaya ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin, Karabağ’da savaşın tamamen durdurulması konusunda bir anlaşma imzaladığı kaydedildi.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Karabağ bölgesine barış güçlerinin konuşlandırılacağı bilgisini verdiği aktarıldı. “Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00.00’dan (TSİ) itibaren ateşkes başladı” diyen Putin, Azerbaycan ile Ermenistan’ın kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacaklarını açıkladı.

ALİYEV’DEN AÇIKLAMA
Ateşkes anlaşmasının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den de açıklama geldi. Aliyev, “15 Kasım’a kadar Kelbecer bölgesi, 20 Kasım’a kadar Ağdam Rayonu, 1 Aralık’a kadar Azerbaycan’a teslim edilecek.” dedi. Ateşkes anlaşmasını ‘Ermenistan’ın yenilgisi’ olarak yorumlayan Aliyev, Rus askerinin anlaşma gereği Dağlık Karabağ’da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceğini duyurdu.

Aliyev, konuşmasının devamında bölgede hem Rus hem de Türk askerlerinin barış gücü görevinde bulunacağını, Türkiye’nin resmen bu bölgenin geleceği ve ateşkeste rol oynayacağını söyledi.

RUS BARIŞ GÜÇLERİ YOLA ÇIKTI
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus barış güçlerinin Il-76 tipi bir askeri kargo uçağıyla Karabağ’da doğru yola çıktığı bildirildi.