Çoğunluğu imam 50'ye yakın kişiye sahte senetler ile icra takibi başlatan emekli imam ve sevgilisi hakkında 500 yılı aşan hapis talebi ile dava açıldı. Bilirkişi raporlarında davaya konu olan senetlerin, konut kooparatifine üyeliği bulunan imamların imzaları kullanılarak oluşturuldu. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılanan imam ve sevgilisi senetlerin gerçek olduğunu öne sürdü.

Hürriyet'te yer alan habere göre; farklı şehirlerde görev yapan onlarca imam ‘sahte senetler’ ile dolandırıldıkları gerekçesiyle şikâyetçi oldu. Şikayet üzerine sahte senetler ile icra takibi başlattığı belirtilen emekli imam ve sevgilisi hakkında dava açıldı. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dosyasında çoğunluğu imam 50’ye yakın kişi şikâyetçi konumda bulunuyor. 

Şikâyetçi olanlar arasında vergi mahkemesi hâkimi S.T. de bulunuyor. ‘Resmi evrakta sahtecilik’ ve dolandırıcılık’ iddiası ile açılan davanın sanık sandalyesinde ise 57 yaşındaki emekli imam Davut Başkan ve sevgilisi olduğu söylenen Rumen asıllı 54 yaşındaki Genica Adam bulunuyor. Söz konusu davanın gerisinde ise Davut Başkan’ın bir dönem başkanlığını yaptığı Gül Kılıçlar Yapı Kooperatifi’nin hayata geçirdiği bir konut projesi yer aldı. Kooperatif, İstanbul Silivri’de bir konut projesi geliştirmeye karar verdi. Bu projeden ev almak isteyen çoğunluğu imam onlarca kişi de kooperatife üye oldu. Kooperatif üyelikleri sürecinde bu kişilerin imza sirküleri de alındı.

İCRA YAZILARI GELDİ

Kooperatif 2012 yılında başladığı konut projesini gecikmeli olarak tamamladı. Üyelerin çoğu ödemelerini yaparak tapularını aldı. Fakat bu süreçte bir kısım üye ile dönemin kooperatif başkanı Davut Başkan arasında tartışma yaşandı. Üyeler, kooperatifte usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Bu iddiaların gerisi planında ise konut projesinin yüklenicisinin Davut Başkan ve Genica Adam’ın sahip olduğu Gendav İnşaat şirketi yer aldı. Başkan ve Adam ile ilgili ‘usulsüzlük’ iddiası ile yapılan suç duyuruları hakkında süreç devam ederken, kooperatif yönetimi değişti. Üyelerin çoğu tapularını aldıktan kısa süre sonra birer birer icralık oldu.

TOPLU DAVA AÇILDI

İcra takiplerinde alacaklı olarak kimi zaman Gendav İnşaat şirketinin, kimi zaman ise Davut Başkan’ın adı geçti. Kooperatif üyeleri bir yandan gelen haciz yazıları ile uğraşırken bir yandan da icra takibine konu senetlerin sahte olduğunu iddia ederek savcılıklara başvuruda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı gelen şikâyetleri tek tek topladı. İcra takibine ilişkin senetler incelendi. Hazırlanan bilirkişi raporları, senetlerin sonradan oluşturulduğunu ortaya çıkardı. Savcılık, Davut Başkan ve Genica Adam hakkında dava açtı. İki sanık hakkında verilen yurtdışına çıkış yasağı ise devam ediyor.

‘BORÇLARINI ÖDEMEDİLER’

Suçlamaların merkezindeki isimlerden Davut Başkan, savcılık ifadesinde takibe konulan senetlerin gerçek olduğunu iddia etti. Başkan, “Borçları vardı. Bazıları aidatını ödemedi. Bu borçları nedeni ile haklarında icra takibi yapıldı. Senetler de gerçek” dedi. Suçlanan bir diğer isim Genica Adam ise Hürriyet’in soruları üzerine “Esas mağdur olan benim. Benim şirketim alacaklı. O projeyi ben yaptım ancak hak edişlerimi alamadım. Bu nedenle takip yaptım. Ben kimseyi dolandırmadım” ifadelerini kullandı.

‘BİLİRKİŞİ RAPORLARI SENETLERİN SAHTE OLDUĞUNU ORTAYA KOYDU’

Bazı şikâyetçinin avukatlığını üstlenen Selcan Afacan ise “Müvekkillerin hemen hepsi diyanet görevlisi. Bu kişiler, haksız yere icra takibine maruz kaldı. Sahte olduğu ortaya çıkan senetlerin kimi 75 kimi 100 bin liralık. Bu takiplere karşı da bir dizi dava açıldı. Bazıları lehte sonuçlandı. Çıkan bilirkişi raporları senetlerin sahte olduğunu ortaya koydu. Öte yandan sanıklar hakkında açılan ceza davası ise sürüyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Hürriyet