Halk arasında baharın müjdecisi olarak kabul edilen ve Arapça ''ateş halinde'', ''yanmış halde'' veya ''kor'' anlamına gelen ve ısınmayı ifade eden cemre 7 gün ara ile sırasıyla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin 2021 yılında ne zaman gerçekleşeceği araştırılmaya başlandı. Geleneksel inanışlara göre; baharın müjdeleyicisi olarak bilinen cemre, 2021 Ocak ayının gelişi ile en çok araştırılan hadiselerden biri olarak dikkat çekti. Peki, 2021 yılında ilk cemre ne zaman düşecek? Konuya ilişkin tüm bilgiler haberimizde yer alıyor.

2021 İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞER ?
Halk takviminde Kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra cemreler düşmeye başlıyor. Cemrenin birer hafta aralıklarla sırasıyla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. 3 tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşüyor.

KAÇ CEMRE VAR ?
2021 yılında ilk cemrenin 20 Şubat'ta havaya, ikinci Cemrenin 27 Şubat'ta suya, üçüncü Cemre'nin 6 Mart'ta (artık yıllarda 5 Mart) toprağa düştüğü varsayılır. İstanbul'da son 60 yıllık dönem için yapılan bir araştırma neticesinde cemrelerin kıştan bahara geçilirken ortalama sıcaklık eğrilerinin yükselmeye başladığı dönemin başlangıcını belirledikleri ve bu dönemde mevsim normallerinin üzerindeki az ya da çok bir sıcaklık artışıyla çakıştıkları ortaya konulmuştur.

Cemreler arasındaki günlerdeyse, sıcaklıklarda az da olsa bir düşüş olduğu saptanmış ve aynı araştırmalar çerçevesinde her üç cemre de dikkate alındığında bir iki günlük farklarla bu tarihlerde %42 olasılıkla, iki cemre dikkate alındığındaysa %74 olasılıkla belirgin bir ısınma gerçekleşmiştir.