Yapılandırmadan, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve katkı kredisi alacakları, trafik cezaları, seçime katılmama cezası, tapu harcı borçları, 2018 öncesi emlak vergisi, binalara çevre temizlik vergisi, askerlik kanunu kapsamındaki para cezaları, alım-satım tapu harcı için sonradan çıkarılan borçlar, yol harcamalarına katılma payı, kanalizasyon harcamalarına katılma payı da yapılandırma kapsamında.

7143 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların Aralık 2018 ve Ocak 2019’da ödenmesi gereken taksitlerinin ödeme süreleri 28 Şubat’a kadar uzatılmıştı.

Yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödemesini zamanında yapmadığı için yapılandırması bozulanlar, yapılandırma haklarından yararlanmaya devam etmek için gecikme zammı ödeyecek. Borçların gecikme zamları için, ilk ve ikinci taksitlerin son ödeme tarihinden bugüne kadar geçen süre için ay başına yüzde 2 üzerinden hesaplama yapılacak.

Başvurudaki tarihe dikkat

Yapılandırmadan, 27 Ağustos 2018’den önce 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunanlar, 31 Mart 2018’den önce vadesi dolan borçları için yararlanacak.

Ödemelerini geciktirenler, 7143 sayılı Kanun’da sağlanan peşin ödeme avantajını ise önemli ölçüde kaybetti.

Yapılandırma için ödemeler; vergi daireleri, anlaşmalı banka şubeleri ve PTT’lerden yapılabiliyor. Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesindeki (www.gib.gov.tr) “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümünden saat 22.00’ye kadar anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yöntemi ve yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile ödeme yapılabilecek.