Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

ABD ile ortak devriye

Türkiye burada önleyici, düzenleyici bir rolü ve pozisyonu yönetiyor. Bölgede Türkiye, tarihsel sorumluluğunu yerine getiriyor. Burada işimizin kolay olmadığını söylemeliyiz. Bu coğrafyanın tam kalbindeyiz ama aynı zamanda bu coğrafyanın geçiş noktasıyız. Bugün eğer Amerika, Fırat'ın doğusunda bizim silahlı kuvvetlerimizle devriye yapmayı kabul ediyorsa bu Türkiye'nin girişimiyle oluşmuştur. Orada güvenli bir bölge oluşuyorsa bu Türkiye'nin ortaya koyduğu çabalarla ortaya çıkmıştır.

Süreç Türkiye'nin adımlarıyla başladı. Türkiye burada hiçbir geri adım atmadı. 21. yy temel meselelerinden olan birçok mesele olan Türkiye bugün çok önemli adımlar attı. Bunun niçin atıyor? İnsanlık için atıyor.

Terörle mücadele

Her ülkenin kendi adına perspektifleri de söz konusu ama özellikle yakın komşularımıza olan Avrupa’nın bu konuda duyarsızlığını da değerlendiriyoruz.

Interpol PKK'yı terör örgütü olarak görüyor ama iade etmiyor. Biz özellikle DEAŞ dahil olmak üzere özellikle sınırlarımızı muhafaza edebilmek için çok büyük uğraş içindeyiz. Sadece bu yıl bin 500'ün üzerinde DEAŞ'lı gözaltına aldık.

Avrupa'dan bizim adli olaylarda iade taleplerimize verilen karşılık yüzde 85 civarında ama terörle ilgili iade taleplerine verilen karşılık yüzde 3 civarında. Maalesef Avrupa'nın bu tutumu ikili ilişkilere zarar vermektedir. Sürecin nedeni Avrupa'daki samimiyet eksikliği. Almanya'da son 2-3 yıldır PKK konusunda olumlu bir tutum var ama FETÖ'cüler konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. Sürecin nedeni Avrupa'da samimiyet eksikliği.

Avrupa'ya kaçan FETÖ'cüler

Yunanistan burada FETÖ’cüler için bir geçiş ülkesi. On binlerce insan sınırı geçti, biz bunların bir çoğunu yakalıyoruz. Bu yıl 8 bin kişi sınırdan Yunanistan’a geçti. Yunanistan bunlardan yakaladıklarını Türkiye sınırına bıraktı ancak aralarında bir tane FETÖ üyesi yok.

İğneyle kuyu kazıyoruz. Burada Türkiye çok önemli adımlar attı hala da atmaya devam ediyor.

Canlı bombalar'la mücadele

Türkiye bu konuda tam bir geçiş ülkesi ve Türkiye çok ciddi bir sorunla da karşı karşıya. Bütün bu sınırların tamamı bizim bir zor coğrafyada olduğumuzun kanıtı. 31 Aralık 2016 tarihinden itibaren şükürler olsun Türkiye’de çok ciddi bir terör olayı olmadı. Türkiye 15 Temmuz’dan itibaren bambaşka bir güvenlik politikası izledi. Burada bir şeyi de söylemek lazım, tecrübe açısından güçlenmedik, tecrübe açısından da zayıfladık. Bizim şu anda 15 Temmuz’dan sonra gerçekleştiren tüm terör operasyonları bir mucizedir. 15 Temmuz’a da bir silledir. Türkiye içindeki bu temizliğe rağmen çok ciddi adımlar attı. Biz sadece operasyonları olaylar olduğu zaman değil sürekli yaptık.  

Savunma sanayiisinin önemi

Yerli silahlarımız terörle mücadeleyi ilerletti. Güvenlik güçlerimizin öz güvenini arttırdı.

Ülkemizin konumu ayaklarımı yerden kesiyor.

1 saniyede 100 bin fotoğraf tanıyor bizimkiler. Bu muhteşem bir şeydir. 

5 kilo TNT patlayıcı ele geçirildi

Geçen yıl 361 olay engellemişiz, bu yıl bu sayı 182'ye ulaşmış durumda. Daha dün patlatmak istenilen 5 kilo TNT patlayıcı yakaladık.Türkiye bu konuda çok ciddi bir mücadele veriyor. Türkiye’nin içini istikrarsızlaştırmak istiyor tüm terör örgütleri.

Teröristlerin stratejileri

Bizi izleyenler bilsinler; DEAŞ'ın da PYD'nin de patronu aynıdır. Hem PKK'ya hem DEAŞ'a gelen talimatlar aynı. Burada hedefin Türkiye olduğu apaçık ortadır. İlk kez terörle mücadele tarihinde, tüm güvenlik kuvvetlerimiz hep birlikte bir bütün gibi çalışan bir yapıyla hareket ediyor. İçişleri Bakanlığı, MİT ve TSK koordinasyon halinde çalışmakta.

2015 yılında Tunceli’ye gelen turist sayısı 25 bindi şu anda 112 bin yıl bitmedi henüz herhalde bu rakam 130 bini 140 bini bulabilir. Tunceli’de fırınlar ekmek yetiştiremediler. Bu yıl şu ana kadar 3 milyon araba giriş çıkış yaptı Tunceli’ye… 

Ben dün Tunceli'deydim. Bundan bir iki yıl öncesine kadar Aliboğazı'na, Pülümür Deresi'ne girmek mümkün değildi. Yaptığımız mücadelelerle bölgeyi büyük oranda terörden arındırdık. Tunceli'de şuanda dağlarda 65 tane terörist var. Bunun 13 tanesi TİKKO, 52 tanesi de PKK'lı. 

ABD'nin seyahat uyarısı

Benim gördüğüm ABD'nin bize son 3 yılda verdiği bilgiler, ciddi bir katkı sağlamadı.

Belediyelere atanan kayyumlar

Bu işin doğrusu geçici görevlendirilen belediye başkanları. Kayyım başkan değil burada geçici olarak vekil atanması söz konusu. Yasalarda bu kanun net bir şekilde belirtilmiştir. Teröre bulaşan belediye başkanlarına yapılan işlemlerin hepsi anayasaya uygun. Önceki davalarda 237 yıl 237 ay hapis cezası verildi. Bir kişinin seçilmiş olması istediğini yapabilme özgürlüğünü getirmez.

Bir belediye başkanı teröre bulaştığında, yolsuzluk yaptığında seçildikleri için işlem yapmayalım mı? Görevden alınan başkanlarla ilgili mahkemeler sürüyor, cezalar artabilir.

Seçilmiş istediği yolsuzluğu yapamaz.

Görevden alınan Diyarbakır belediye başkanı; terörist cenazesine gideceksin, teröristin ismini caddene vereceksin. Teröristlere ilaç sağlayacaksın, onları tedavi edeceksin. Personel kimlik kartlarından ay yıldızlı bayrağı gelir gelmez çıkartacaksın.

CHP'li kardeşlerime sesleniyorum; bunu hazmedebiliyor musunuz? Ben hazmedemiyorum. Bunlar olduğunda gereken yapılır.

Kayyumlar neden atandı?

Şüpheler kuvvetli olmasa bu adımlar atılmazdı.

Eş başkanları görevlendiren Kandil'dir. 2015 yılında 521 tane çocuğu terörist olarak götürdü bunlar.

İstanbul'a kayyum atanır mı?

İstanbul, bir karar verdi. Bir belediye başkanı seçildi. Bu hem demokratik hem hukuki bir karardır. Belediye kendi işini yapar, halkta o zaman takdir eder. Bir belediye, Türkiye'yi yönetmez ya da büyük büyük laflar ederek ortalarda dolaşmaz.

Politika yapmak isteyebilirsiniz ama önce işinizi yapın. Diyarbakır'da, Mardin'de ve Van'da görevden alınan belediye başkanlarına "16 milyonun selamını getirdim" dedi. Ben de bir İstanbul seçmeniyim, kimseye selam falan göndermedim. 

Bir yanlış yapılırsa bakan olarak bunu uyarırım. 

SÖZ KONUSU DEĞİL

İstanbul ve Ankara için böyle bir şeyin olması kayyum söz konusu değil.

Anneler eylemi

Çocuğunuz yarım saat geç gelse delirirsiniz. Konuya devlet baksın demek vicdansızlıktır. Bine yakın terörist ailesiyle görüşüyoruz. 2019'da 165 kişiyi dağdan indirdik.