Sizi de böyle kandırmasınlar. Șikayet var ATM hırsızlarının kullandığı ve vatandașlar’ın en çok șikayet ettiği 5 dolandırıcılık yöntemini ortaya koydu.

ATM’de İșlem yaparken mutlaka bunlara dikkat edin..

İște ATM hırsızlarının kullandığı akıl almaz yöntemler:

  1. Röntgenli Dolandırıcılık: Dolandırıcılar röntgen filmini iki katladıktan sonra ATM cihazına yerleștiriyor. Aparatı yerleștirdikten sonra bir vatandașın gelerek kartla ișlem yapması bekleniyor.
    ATM’de ișlem yapmaya gelen vatandaș ișlem yapamadığında ise hemen yardım etme bahanesi ile geliyor ve kișinin kart șifresini öğreniyorlar. Kart sahibinin olay yerinden ayrılmasının ardından sıkıșan kartı cımbızla çıkardıktan sonra ise bașka bir ATM’den para çekiliyor.

  2. Fiș Var Para Yoksa Dikkat: Dolandırıcılar metal aparatlarla ATM’lerin para verme haznelerini kapatıyor. Normal ișlemleri yapan müșteri, para çekildiğine dair fișini almasına rağmen cihazdan parayı alamıyor. Mağdurun ayrılmasından dolandırıcılar ATM’ye geri geliyor. Para çıkıș yerine kurdukları düzeneği çıkartıp sıkıșan paraları alarak ayrılıyorlar.
  3. Telefon Dolandırıcılığı: ATM kart girișine yerleștirilen düzenek nedeni ile ATM’den ișlem yapamayan vatandașın yanına gelen dolandırıcılar bankayı aradıklarını söyleyerek telefonu mağdura uzatıyorlar. Telefondaki diğer dolandırıcı banka yetkilisi olduğunu söyleyerek kart sahibinden kartının șifresini ve kimlik bilgilerini söylemesini istiyor Telefondaki kiși kartı iptal ettiğini ve sonraki gün bankadan kartını alabileceğimi söyleyerek mağdurun uzaklașmasını sağlıyor. Mağdur uzaklaștık’tan sonra ise öğrenilen șifre ve düzenekten alınan kart ile kart sahibinin hesabından para çekiliyor.
  4. Papağanlı Tuzak: ATM șebekesi ATM’lere ‘papağan’ adı verilen düzeneği yerleștiriliyor ve para çekmek için gelen vatandașlara yardım bahanesi ile yaklașarak șifrelerini öğreniyorlar. Mağdurun ATM’den uzaklașması ile de düzenek çıkarılarak kart ele geçiriliyor. Șifresini bildikleri karttan para çekmek ise hiç zor olmuyor.
  5. İpli Dolandırıcılık: Hazırladıkları ipli düzeneği ATM cihazlarına yerleștiriyorlar. Para çekme aparatına kartını yerleștiren vatandaș ‘Kartınızın manyetik alanı okunamıyor’ uyarısı karșılașıyor. İp ile kart girișini engellemek isteyen dolandırıcıların daha sonra yardım bahanesiyle yaklașarak șifresi girilmiș karttan para çekiyorlar.