ABD’li heyetin, Suriye’de oluşturulacak güvenli bölge için Türkiye’ye aynı teklifte bulunması hâlinde, Fırat’ın doğusuna yönelik askerî operasyon için düğmeye basılması bekleniyor.

UZLAŞI SAĞLANAMAMIŞTI
23 Temmuz'da Ankara'ya güvenli bölge konusunda ‘yeni ‘teklifle' gelen ABD'li heyeti Ankara'yı tatmin etmemişti. ABD'nin büyük oranda, terör örgütü PYD/YPG'nin isteklerini masaya koyduğu ve güvenli bölge için yer yer 5 ila 14 kilometre derinlikte bir bölge oluşturulmasını teklif etmişti. ABD tarafı ayrıca, güvenli bölgenin kontrolünün Suriye Peşmergeleri (Roj Peşmerge) veya bazı Arap ülkelerinden oluşturulacak güçler tarafından sağlanmasını istemişti.

ANKARA: KONTROL TSK'DA OLACAK
ABD'nin güvenli bölge konusundaki planına Ankara sıcak bakmıyor. Ankara'nın güvenli bölge planında; Türkiye-Suriye sınırından 30-35 kilometrelik derinlikle bir güvenlik kuşağı oluşturulması bulunuyor. Türkiye, söz konusu bölgede kontrolün tamamen TSK'da olmasını ve terör örgütü PYD/YPG'nin bölgeden çıkartılmasını istiyor. Ankara ayrıca, terörden temizlenen alanlarda hayatın normal akışının sürdürülmesi için halk tarafından belirlenen yerel yöneticilerle ile kent konseylerinin oluşturulması ve zamanla Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerin gönüllülük esasına dayalı bir şekilde terörden arındırılmış bölgelere yerleşimin sağlanmasını istiyor.