Şehircilik alanında kanun teklifine ilişkin, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş açıklamasında, ''Kaçak bina yapılırsa bu tapuya bildirilecek. Kaçak yapı cezası arsa değeriyle hesaplanacak. Kaçak yapı hem yıkılacak hem cezası artırılacak" dedi. Kat serbestliğinin kalkacağını belirten Muş, "Binalar istediği kadar yukarı gidemeyecek'' açıklamasını yaptı.
Muş, ''Yapılan imar planlarına aradan belli bir zaman geçince dava açılabiliyor. Bundan sonra böyle bir durum oluşması durumunda ilgili idare vatandaşın parselinin değerinin o günkü rayiç beldeli ödemek suretiyle bu mağduriyeti giderilmesi hedefleniyor. Kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılmak suretiyle imalatla yönelik tapuya bildirme zorunluluğu getiriyoruz'' ifadelerini kullandı.
Yatay mimari ile ilgili düzenleme olduğunu belirten Muş, 2021 yılına kadar değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi. Muş, parsel bazlı değişiklik yapılmayacağını kaydederek, talep olması halinde bir ada varsa, adadaki maliklerin rıza göstermesi halinde değişiklik yapılabileceğine işaret etti. Muş, ''Burada ortaya çıkacak değer varsa, emsal birden ikiye çıkarılmışsa, ortaya çıkacak değer artışının tamamı kamuya geçecektir. Büyükşehirlerde ortaya çıkacak değer artışının yüzde 25'i ilçe belediyesi, yüzde 25’i büyükşehir belediyesi, yüzde 25’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 25’i Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplarına yatacaktır'' şeklinde konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Muş, kat sınırı olup olmayacağına ilişkin soruya, kat sayısı yükseklik belediyeler tarafından belirleneceğini ifade etti. Kat sayısına ilişkin olarak Muş, ''İnşaatına başlanmamış, onlara uygulanacak. Tekrar planları yapılıp, kat serbestisini kısıtlıyoruz'' değerlendirmesini yaptı.
Muş, kumsal alanlarında iskelelere ilişkin yenilere müsaade etmeyeceklerini belirterek, süresi doldukça tekrardan izin verilmeyeceğini söyledi. Muş, kayalık alanlarda iskele yapılabileceğini belirtti.
Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2020, 13:46