Metal İşçileri Birliği, sosyal medya hesabından yeni tip corona virüs salgını sürecinde fabrikalarda çalışan işçilerin durumuna yönelik açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, metal işçilerinden alınan bilgilere göre şu ana kadar 50 bini aşkın işçinin çalıştığı 35 metal fabrikasında en az 209 işçide orona virüs tespit edildiği ileri sürüldü.

Bursaport'un haberine göre, Salgın sürecinin en başından itibaren işçilerin sağlık ve yaşam hakları için sürekli fabrikalarda alınmayan önlemleri dile getirdiklerini belirten Metal İşçileri Birliği, salgın karşısında metal işçilerinin fabrikalardaki durumunu raporlaştırarak 30 Mart'ta kamuoyunun bilgisine sunduklarını fakat işçilerin acil taleplerinin görmezden gelindiğini söyledi. 

İşverenin fabrikalarda yetersiz/göstermelik önlem almasının işçileri, ailelerini ve bir bütün olarak toplumu ciddi bir risk ile karşı karşıya bıraktığının vurgulandığı açıklamada, "Metal İşçileri Birliği olarak, metal işçisi arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre, şu ana kadar 50 bini aşkın işçinin çalıştığı 35 metal fabrikasında en az 209 işçide koronavirüs tespit edildi. Sayı her geçen gün artıyor. İşçilerin temasta bulundukları iş arkadaşlarının bir kısmı karantina altına alınmak zorunda kalındı. Ancak, karantina altına alınan işçilerin büyük bir kısmı da dahil, diğer işçilere test yapılmadı. Koronavirüs testi pozitif çıkan işçilerin olduğu fabrikaların yarısında, -yaklaşık olarak 28 bin kadar işçi- halen aynı hızla çalışmaya devam ediyor. Diğer fabrikalarda yaklaşık 25 bin kadar işçi ise, 'Kısa Çalışma Ödeneği' kapsamında şimdilik üretimin uzağında yer alıyor." denildi. 

Fabrika yönetimlerinin kararlarına göre bir çoğunda Nisan ayı içerisinde üretimin yeniden başlamasının planlandığı savunulan açıklamada, "Sayılar üzerinden ortaya çıkan tablonun, oldukça sınırlı ve sadece bizlere ulaşan bilgilerin derlemesinden oluştuğunu belirtmek isteriz. İşçi sınıfımızın gelinen noktada karşı karşıya bulunduğu tablonun daha da ağır olduğunu tahmin etmenin zor olmadığını düşünüyoruz. Burada ki esas amacımız bir takım sayısal veriler üzerinden döküm yapmak değil, bu sınırlı bilgiler üzerinden dahi ortaya çıkan tablonun ağırlığının altını çizebilmektir." ifadeleri kullanıldı. 

Metal İşçileri Birliği tarafından açıklanan üretimin devam ettiği koronavirüs tespitli fabrikalar şöyle;

Teknorot (2 işçi), Posco Assan (1 işçi), General Elektirik (2 işçi) , Normsan (1 işçi), Valfsan (2 işçi), Habaş (9 işçi), Borusan Halkalı (3 işçi), CMS Jant (1 işçi), Martur (5 işçi), Emas (3 işçi), Arçelik-LG (1 işçi), Çerkezköy-Bolu Arçelik (11 işçi), Çolakoğlu Metalurji (1 işçi), Diler Demir Çelik (13 işçi), Gemlik Borçelik (1 işçi), Borusan Bursa (3 işçi), Norm Cıvata (100 işçi )

Üretimin devam etmediği koronavirüs tespitli fabrikalar;

Accuride Mefro Whells (2 işçi), Bosch (4 işçi), Sarkuysan (12 işçi), Tofaş (2 işçi), Elkon Elektrik (1 işçi), İnform (14 işçi), ABB Dudullu (1 işçi), Cavo Otomotiv (1 işçi), Ford Otosan (5 işçi), Sumiriko (1 işçi), Sanel Autoelektronik (1 işçi), Kale Kalıp (1 işçi), Makine Takım (1 işçi), Fontana Kalıp (1 işçi), Cengiz Makina (1 işçi), İzmir Demir Çelik (1 işçi), Nemak İzmir (1 işçi)

Ayrıca salgına rağmen üretime devam eden Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde faaliyet gösteren Winsa fabrikasında koronavirüs görülen kişi sayısının 17'ye çıkmasının ardından üretime ara verildiği öğrenildi. 

Öte yandan Metal İşçileri Birliği, Cengiz Makina ve Sarkuysan fabrikalarında 13 Nisan Pazartesi'den itibaren üretimin başlayacağı, Posco Assan'da ise 10-17 Nisan arasında üretime ara verileceği bilgisini paylaştı. 

KAYNAK: BURSAPORT