Hazine'ye ait tarım arazilerinin üreticilere kiralanması projesinde başvuru süresi yarın sona eriyor. Edinilen bilgilere göre, projeden yararlanmak için 100 binden fazla çiftçi başvuru yaptı. En fazla başvuru yapılan iller sırasıyla Adana, Hatay ve İzmir oldu.

ADANA İLK SIRADA
Hazine arazilerini ekip biçen çiftçilerin yüzünü güldüren düzenlemeye bugüne kadar Adana'dan 10 bin 5, Hatay'dan 7 bin 309, İzmir'den 4 bin 920 vatandaş başvurdu. Yaklaşık 218 bin vatandaşı ilgilendiren düzenleme, 3 milyar 400 milyon metrekare Hazine arazisinin ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanmasını kapsıyor. Uygulama kapsamında 10 yıl süreyle kiralama sözleşmesi yapılabiliyor. 10 yılın sonrasında da sözleşme uzatılabiliyor. Araziyi satın almak isteyen üretici ecrimisil bedelinin yarısını ödeyerek arazinin sahibi olabiliyor. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde yüzde 20, yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim yapılıyor. Taksitli satışlarda ise 6 yılda 12 eşit taksitle ödeme imkânı sağlanıyor. Arazileri kiralayan çiftçi Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği tüm desteklerden faydalanabiliyor.
Arazilerin kiralanması için 31 Aralık 2017'den önce bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmış olması, başvuru tarihi itibarıyla arazilerin fiilen kullanımının devam etmesi ve söz konusu arazilerin ecrimisil borcunun da bulunmaması gibi hususlar şart koşuluyor. Tarım Bakanlığı sürenin uzatılmasını düşünmüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Çiftçilerimiz tarihi fırsatı kaçırmasın" dedi.

İKİ TAKSİT İLE ÖDEME İMKÂNI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle "Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçiye Kiralanması'' projesi eylülde hayata geçirilmişti. Çiftçilerin ödeyeceği kira bedeli mevcut ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden hesaplanıyor. Kiranın yüzde 25'i peşin, kalanı iki taksitle ödenebiliyor. Başvurular Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Müdürlükleri'ne yapılıyor.

600 MİLYON TL GELİR SAĞLANACAK
Bu arazileri kiralayan çiftçiler Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olabiliyor. Böylece, düşük faizli kredi, tarım sigortaları, desteklerden de faydalanmalarının önü açılıyor. Tarım Bakanı Pakdemirli, söz konusu arazilerin kiralanmasıyla 10 yıllık sürede çiftçilere ilave olarak 600 milyon liradan daha fazla gelir sağlanacağına dikkati çekerek, proje sonucunda Hazine'ye ait olan ancak izinsiz ve sözleşmesiz kullanılan tarım arazilerinin kayıt altına alınacağını ve kira bedeli ödenerek ekilip biçilebileceğini vurguladı.
Kaynak: SABAH