Tıbbi ismiyle ‘Mukormikoz' olarak adlandırılan Kara Mantar hastalığı  Kovid-19'un kasıp kavurduğu Hindistan'da ortaya çıkmasıyla yeniden gündeme geldi. Tek tedavi yönteminin gözün ameliyatla çıkarılması olan Kara Mantar hastalığında ölüm oranı yüzde 50 olarak kayıtlara geçti. Kara Mantar salgınında korkulan oldu. Kara Mantar Türkiye'nin sınırına dayandı!

Tek göz çıkarılarak tedavi ediliyor

Zayıf bağışıklık sistemine sahip insanlarda ölümcül olan Kara Mantar; toprakta, bitkilerde, gübrelerde, çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfünün burundan vücuda girmesiyle bulaşıyor. 

Beyni, sinüsleri ve akciğerleri hedef alan kara mantar, kanser, HIV, AIDS ve özellikle son zamanlarda Kovid-19 hastalığı olan, diyabetik veya bağışıklık sistemi ciddi bir şekilde zayıflamış kişilerde büyük tahribatlara yol açıyor. 

Sinüsleri ve beyni etkileyen Kara Mantar hastalığına yakalananların yüzde 80'i acil ameliyata alınması gerekiyor. Bazı hastalarda ancak tek gözün alınmasıyla tedavi edilebiliyor.

Korkulan oldu Kara Mantar Türkiye sınırında

Hindistan'da 12 binden fazla kişide görülen ve 200'den fazla kişinin ölümüne neden olan Kara Mantar hastalığı Hindistan'ın ardından Irak ve Mısır'da da görülmeye başlandı. Türkiye'nin komşularında görülmeye başlayan hastalık, Irak'ta ilk can kaybına neden oldu.

Irak’ın güneyindeki Zikar vilayetinin Sağlık Genel Müdürü Saddam et-Tavil, yerel basına yaptığı açıklamada, vilayetin merkezi Nasiriye’de ölen bir kişide kara mantar enfeksiyonu tespit edildiğini belirtti.

Mısırlı uzmanlar ise ülkede görülen vakaların çok az olduğunu kaydetti. Ancak kaç vaka olduğuna dair net bir sayı paylaşılmadı. Vakaların bazılarının tedavi edildiği belirtildi. Rusya'da da birkaç mevcut ve iyileşen Koronavirüs hastasında Kara Mantar tespit edildi.