Elazığ'ın Sivrice ilçesinde, yerin 10 kilometre derinliğinde 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Malatya, Diyarbakır ve Adıyaman başta olmak üzere birçok ilde hissedildi.

AFAD: 20 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gece saatlerinde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 19 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtmişti. Sabah saatlerinde AFAD'tan yapılan açıklamada ölü sayısının 20'ye yükseldiği belirtildi. 1015 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

SAĞLIK BAKANI: 19 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gece saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13'u Elazığ, 6'sı Malatya olmak üzere 19 kişinin hayatını kaybettiğini ve toplam 922 kişinin yaralı olduğunu açıkladı. Elazığ'da 30'a yakın kişinin göçük altında kaldığını belirten Bakan Koca, ölü sayısının artabileceğini söyledi. Ancak gece saatlerinde yapılan bu açıklamanın ardından AFAD sabah saatlerinde bir açıklama yaptı ve ölü sayısının 20 olduğunu duyurdu.

AFAD: 147 ARTÇI OLDU

AFAD Deprem sonrası bölgede 4'ün üzerinde 10, toplamda 147 artçı şok meydana geldiği belirtildi.

ENKAZDAN KURTARILANLAR HASTANELERE KALDIRILDI

Bu arada gecenin ilerleyen saatlerde enkaz altında kalan vatandaşlar hakkında sevindirici haberler de alınmaya başlandı. Arama-kurtarma ekiplerinin çabaları sonucu enkaz altında kalan bazı vatandaşlar yaralı olarak kurtarıldı.

DİLEK APARTMANINDA 5 SAAT SONRA MUCİZE KURTULUŞ

Öte yandan Elazığ merkezdeki Sürsürü Mahallesi Halaylı sokakta bulunan 4 katlı Dilek Apartmanının enkazındaçalışma yapan ekipler, ilk aşamada 14 yaralıyı kurtardı. Birçok kişinin daha bulunduğu öğrenilen enkazda kazı ve kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler depremde 5 saat sonra 02.00 sıralarında bu kez 12 yaşındaki erkek çocuğu yaralı olarak kurtarıldı. Çocuğun sarsıntı ile birlikte üzerine düşen kapının altında sıkıştığı öğrenildi. Yaralı çocuk ambulansla Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı.

ALO 184 İLE YAKINLARI HAKKINDA BİLGİ ALINABİLECEK

Bu arada deprem bölgesinde yakınlarına ulaşamayanlar 'Alo 184' hattından bilgi alabilecek. Hastanelerde tedavi altına alınan tüm depremzedelerle ilgili bilginin bu telefon hattından yakınlarına verileceği belirtildi.

KAMU KURUMLARI MİSAFİRHANELERİNİ AÇTI

Depremin vurduğu Elazığ ve Malatya'da evlerine girmekte tereddüt eden birçok vatandaş, tedarik edilen araçlarla çevre illerde bulunan yakınlarının evlerine götürüldü. Bölgede bulunan ve sıfırın altında 2 ile 17 derece arasında değişen sıcaklıkta geceyi geçirmek zorunda kalan vatandaşlar için ise okulların yanı sıra kamu kurumlarının misafirhaneleri de hizmete açıldı. Ayrıca Kızılay'dan da bölgeye çok sayıda battaniye ve uyku tulumu gönderildi. Yemek sorunu için de kurulan mobil mutfaklar depremzedelere hizmet verecek.

BAKAN KOCA: BÖLGEDE 1159 PERSONEL GÖREV YAPIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede bulunan 137 ambulansa 170 ambulans takviyesi yapıldığını , ayrıca uçak ve helikopter ambulansın hazır bekletildiğini kaydetti. Bakan Koca; bölgede bulunan 5 UMKE aracına ileve olarak 121 UMKE aracı ile 4 mobil komite aracı gönderildiğini belirterek bölgede 1159 personelin görev yaptığını açıkladı.

KRİZ MASALARI OLUŞTURULDU

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile kriz masası oluşturulduğunu açıkladı. Depremin hemen ardından gelen talepler üzerine Malatya'nın Doğanyol ilçesine 1 genel maksat helikopteri ile arama-kurtarma ekibi gönderildi. Batman'da görevli 1 adet ANKA İnsansız Hava Aracı da hızlı bir şekilde Elazığ'a gönderilerek hasar tespit çalışmaları için görevlendirildi. Ayrıca 1'i ambulans uçak olmak üzere toplam 8 nakliye uçağının da bölgeye gönderileceği öğrenildi.

AFAD: 18 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 782 VATANDAŞ HASTANELERE BAŞVURDU

AFAD'dan sabaha karşı saat 04.00'da yapılan açıklamada depremde hayatını kaybeden ve hastaneye başvuran vatandaşların illere göre bilançosunu paylaştı. Açıklamada 3 ilde 18 kişi yaşamını yitirirken, 7 ilde ise 782 vatandaşın hastanelere başvurduğu belirtildi. AFAD'ın açıkladığı bilanço şöyle:

97 TIR İLE BÖLGEYE YARDIM SEVK EDİLDİ

AFAD'ın açıklamasında bölgeye görderilen yardım ile arama-kurtarma ekipleri hakkında daşu bilgiler paylaşıldı:

"39 AFAD il müdürlüğü başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden, toplamda 968 arama kurtarma personeli ve 182 araç bölgeye sevk edilmiştir. Çalışmalara destek amacıyla 13 arama kurtarma köpeği bölgeye gönderilmiştir. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır. Acil ihtiyaçlar nedeniyle Beslenme, Enerji, Haberleşme ve Psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 110 personel ve 36 araç bölgeye yönlendirilmiştir. AFAD Adana, Ankara, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin, Muş ve Sivas lojistik depolarından bölgeye, 97 TIR ile 4 bin 296 çadır, 5 bin 406 yatak ve 10 bin 460 battaniye sevk edilmiştir."

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN YARDIM AÇIKLAMASI

?Cumhurbaşkanlığı, deprem bölgesine gönderilecek, yardımlar ya da bağışların ihtiyaca göre organize edilmesi yönünde uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, deprem bölgesine gönderilecek yardımların, 0 312 258 2323 numaralı telefon aranarak AFAD koordinesinde ulaştırılmasının önem arz ettiğini açıkladı.

KALIN'DAN AÇIKLAMA

Deprem sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,5 şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir. Hepimize geçmiş olsun. Can kaybı yaşanmaması en büyük temennimizdir. Tüm kurumlarımız seferber edilmiştir.Vatandaşlarımızın yetkililerin açıklama ve yönlendirmelerini takip etmelerini rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"100'E YAKIN YIKILAN EV, 8-10 YARALI VAR"

Pötürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, deprem sonrası ilk açıklamasında can kaybı olmadığını vurgularken, "100'e yakın yıkılan ev var, insanlar kendilerini dışarıya atmış ama hayvanlar altında kalmış. 8-10 yaralı var. İnsanları meydanlarda topladık. Kriz masası oluşturduk" dedi.

İMAMOĞLU: YARDIMA HAZIRIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Elazığ'da meydana gelen ve Doğu Anadolu'daki birçok şehri etkileyen 6.5 şiddetindeki deprem sonrası açıklama yaptı. İmamoğlu, "Elazığ merkezli gerçekleşen depremin can ve mal kaybına yol açmaması en büyük temennimiz. Tüm bölge halkına geçmiş olsun, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İBB olarak her türlü yardım için hazırız" dedi.

ARAMA KURTARMA EKİPLERİ GÖNDERİLDİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremin ardından Erzurum, Tunceli ve Erzincan'dan arama kurtarma ekipleri, yardım malzemeleriyle bölgeye gönderildi. Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürü Selahattin Karslı yaptığı açıklamada, depremin ardından 5 ekibi destek için bölgeye gönderdiklerini söyledi.

UMKE, Türk Telekom, itfaiye ve elektrik arıza ekiplerinin de bölgeye hareket ettiğini dile getiren Karslı, "Yaklaşık 100 kişilik ekibi bölgeye gönderdik. Yardım ve çadır malzemesi dolu 2 tır bölgeye hareket etti" dedi.

DEPREM SURİYE'DE DE HİSSEDİLDİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem, Suriye'nin kuzeyinde de hissedildi. Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki deprem, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib, Azez, Bab, Cerablus, Çobanbey, Afrin ve Telebyad bölgelerinde hissedildi.

Söz konusu bölgelerde vatandaşlar, panik halinde sokağa çıkarken, can ve mal kaybı yaşanmadı.

KILIÇDAROĞLU, ELAZIĞ VALİSİ İLE GÖRÜŞEREK BİLGİ ALDI

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Elazığ'da meydana gelen deprem nedeniyle, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ile telefonda görüştü. Vali Kaldırım'dan ortaya çıkan tablo ile yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Elazığlılara geçmiş olsun dileklerini iletti. Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'la da görüşen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'yı, yürütelen çalışmalara destek verilmesi için görevlendirdi.

BAKAN TURHAN'DAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Deprem nedeniyle iletişimi olumsuz etkileyen çok önemli bir durum bulunmamaktadır. Tedbiren bölgeye mobil baz istasyonları sevk edilmiştir. Ancak yine de telefon görüşmelerinin kısa tutulması ve mümkünse internet aramasının tercih edilmesi, iletişimin sağlıklı bir şekilde sağlanması için önem taşımaktadır." ifadesini kullandı.

FUAT OKTAY: GEREKLİ ÇALIŞMALARI TİTİZLİKLE YÖNETİYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Vatandaşlarımıza resmi açıklamaları takip etmeleri ve yapılan uyarıları dikkate almalarını önemle hatırlatıyor, milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliğidir. Depremden etkilenen illerdekurumlarımız tam bir koordinasyon içerisinde gerekli çalışmaları yapmaktadırlar. Elazığ Sivrice'de meydana gelen deprem sonrası ilk andan itibaren Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve verdiği talimatlarla başta ilgili bakanlarımız olmak üzere tüm bakanlarımız ve kurumlarımızla birlikte süreci çok yakından takip ediyor, gerekli çalışmaları titizlikle yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

"400 KİŞİ KAPASİTELİ YURDUMUZU VATANDAŞLARIMIZA AÇIYORUZ"

Malatya Valisi Aydın Baruş, yaptığı açıklamada "Pütürge ilçemizde yaklaşık 400 kişi kapasiteli yurdumuzu vatandaşlarımızın barınması için açıyoruz" dedi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ: VATANDAŞLARIMIZ GECEYİ CAMİLERDE GEÇİREBİLİR

Elazığ'daki deprem sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş,"Elazığ ve Malatya'da vatandaşlarımız, görevlilerimiz rehberliğinde uygun olan camilerimizde geceyi geçirebilir" dedi.

"İLÇE MERKEZİNDE CAN KAYBI YOK"

Elazığ'ın Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, "İlçe merkezinde can kaybı yok. Cam kırığı veya eşya düşmesi sonucu hafif yaralılarımız var. Bunlar da sağlık ekiplerimizin müdahalesi sonucu ayakta tedavi edildi. Vatandaşlarımıza olası artçı sarsıntılar dolayısıyla evlerine girmemeleri konusunda uyarılar yapıyoruz." dedi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan deprem sonrası yapılan açıklamada, "Elazığ'daki deprem sonrası Millî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığında kriz masaları oluşturuldu. TSK'ya ait 1 helikopter, kurtarma ekibi, 1 ANKA bölgede görevlendirildi. 8 adet nakliye uçağının da bölgeye uçuşu planlandı" ifadeleri kullanıldı.