Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk ile Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos arasındaki gerginlik tırmanmaya devam ediyor.

Son zamanlarda havacılık ve uzay araştırmalarına büyük fonlar sağlayarak rekabeti arttıran ikili bu defa Musk'ın sözleriyle tekrar gündeme geldi.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) Ay’a iniş misyonu Artemis kapsamında, Bezos'un sahibi olduğu Blue Origin yerine SpaceX’e 2,9 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamasının ardından gerilim tekrar yükselmeye başladı.

50 SAYFALIK PROTESTO GÖNDERDİ
SpaceX, sözleşme kapsamında 2024'te NASA astronotlarını Ay yüzeyine götürmek için Starship uzay gemisinin bir versiyonunu geliştirecek.

Blue Origin, NASA'nın alternatif arazi araçları geliştirmek için iki firmaya ödeme yapmasını umuyordu, ancak finansman kesintileri, uzay ajansının sadece SpaceX ile devam etmesine neden oldu ve Blue Origin’i, Devlet Hesap Verebilirlik Ofisi’ne (GOA) 50 sayfalık bir protesto göndermeye sevk etti.

BEZOS'U LOBİCİLİK İLE SUÇLADI
Blue Origin’in NASA'yı 'kale direklerini son dakikada taşımakla' suçlayan bu çağrı, yetkililer tarafından reddedildi.

Ardından, Bezos’un hareketine öfkelenen Musk, Twitter hesabından “'Lobicilik ve avukatlarla yörüngüyle çıkılabilseydi, Bezos şimdi Plüton'da olurdu” paylaşımını yaptı.

KONGRE REDDETTİ
Diğer taraftan, Blue Origin'in ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi’ne (GAO) gönderdiği protesto, Kongre’nin NASA’nın yanlış bir şey yapmadığını tespit ettikten sonra reddedildi.

Ayrıca Bezos geçen ay, Blue Origin’in New Shepard roketiyle uzayın sınırına gitmeden hemen önce, Artemis görevine rekabetin geri getirilmesi için NASA'ya çağrıda bulunan bir açık mektup yayınladı.

Bunu yapabilecek bir konumda olduğu için şanslı olduğunu söyleyerek, arazi aracının geliştirilmesi ile ilgili milyarlarca dolarlık maliyeti karşılamayı teklif etti.

MUSK KONGREYE TEŞEKKÜR ETTİ
Ardından Musk ise,  "Aksini yapması için aşırı baskı yapılmasına rağmen, hükümetin doğru karar alması için mücadele edenlere teşekkür ediyor. ABD'nin özünde olan da bu diyerek” Bezos’un protestosunu reddeden Kongre temsilcilerine teşekkür etti.

NASA'nın Artemis misyonu, dört astronotun Orion uzay aracı ile Ay'ın yörüngesine gönderilmesini, daha sonra astronotlardan ikisinin Orion'dan, SpaceX tarafından geliştirilecek araca geçerek Ay'a iniş yapmasını öngörüyor.

Misyonun ana hedefinde, Ay ve Mars gibi hedeflere uçuşlarda sürekli kullanılabilecek bir kalkış ve iniş sistemi oluşturmak yer alıyor.

ASTRONOTLARDAN BİRİ KADIN OLACAK
Ay'a inecek iki astronotun, dünyaya dönüş yapmadan önce yaklaşık bir hafta boyunca Ay yüzeyinde kalması ve burada araştırmalar yapması hedefleniyor.

Ayrıca bu iki astronottan en az birinin kadın olmasına karar verildi. Böylece tarihte ilk kez bir kadın astronot Ay'a ayak basmış olacak. Artemis programının bir diğer hedefi de Ay'a ilk kez beyaz tenli olmayan birini indirmek.

Bugüne dek Dünya'nın uydusu Ay'a insan gönderen tek ülke olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 1969 ile 1972 yılları arasındaki Apollo misyonlarında toplam 12 astronotu Ay'a gönderip geri getirdi. 1972 yılından bu yana Ay'a insanlar tarafından iniş yapılmadı.