Tapusuz 13 milyon konutu ilgilendiren imar barışı başvuruları, 8 Haziran’da başlamıştı. 31 Ekim 2018’e kadar sürecek başvurular, e-Devlet üzerinden veya Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine yapılıyor. Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, düzenleme kapsamında, ‘Yapı Kayıt Belgesi’ bedeli olarak şimdiye kadar 315 milyon lira toplandığını belirterek, bu paranın kentsel dönüşümde kullanılacağını bildirdi.

ÖDEME 31 ARALIK'A KADAR
İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılara yasallık kazandırmayı hedefleyen ‘imar barışı’ için internet üzerinden müracaat yapılabildiğini belirten Özhaseki, “Başvurudan sonra 31 Aralık 2018’e kadar Yapı Kayıt Belgesi bedeli yatırılacak. Bu bedel, yapının bulunduğu arsanın değeri ile yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5” diye konuştu.

200 LİRADAN BAŞLIYOR
Yapıların özellikleri ve metrekaresine göre hesaplanacak miktarlara değinen Bakan Özhaseki, “Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye 1000 lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye 1600 lira, lüks binalarda metrekare başına 2000 lira esas alınacak” dedi.

6 AY ERKEN ÖDEDİLER
Bazı vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi bedelini 31 Aralık’tan önce ödediğine dikkat çeken Mehmet Özhaseki, şunları söyledi: ''Başvurulardan, şu ana kadar 65 bin 361 yapının ödemesi alındı. Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak 315 milyon lira hesabımızda toplandı. İmar barışı kapsamında topladığımız tüm parayı önümüzdeki yıldan itibaren kentsel dönüşümde kullanılmak üzere sıfır faizle belediyelere vereceğiz.''