İstanbul Valiliği, kent genelinde turizmde olumsuzluk yaşanmaması için  kaçak acenta, rehber, hanutçu, yüksek hesap çıkaranlar ve günübirlik kiralık ev  konularını sıkı denetime tabi tutuyor.
Valiliğin bu kapsamdaki görevlendirmesiyle İl Kültür ve Turizm  Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde 15 kurumun katılımıyla ilk 6 ayda yapılan  denetimlerde, ilgili birimlerin katılımıyla turizm sektöründeki kaçak acenta,  barlar, gece kulüpleri ve turistlere yönelik faaliyet yürüten mekanlar kontrolden  geçirildi. 
Özellikle yasalara aykırı transfer faaliyetleri yapanlar ile  hanutçular, seyyar satıcılar, dilenciler ve yüksek hesap uygulayan mekanlar sıkı  denetlendi.
Turizmle ilgili olumsuzlukların ortadan kaldırılmasının amaçlandığı  denetimlerde yasalara uymayanlara para cezası kesildi.
2018 yılının ilk altı ayındaki denetimlerde araç ve acenta sahibi ile  hanutçuluk yapan, turistlere yüksek hesap uygulamasında bulunan 2 bin 638 kişiye  2 milyon 55 bin 503 lira ceza kesildi. 2017 yılının tamamında ise ceza miktarı 2  milyon 925 bin 979 lira olmuştu.
39 ilçenin Kaymakamlık ve belediyeleriyle birlikte oluşturulan denetim  komisyonları vasıtasıyla, günübirlik kiralanan evler de sıkı denetime tabi  tutuldu.
Gelen şikayetler, internet siteleri üzerinden yapılan taramalar ve  bildirilen ihbarlar neticesinde gayri resmi günübirlik kiralanan evlerle ilgili  yasal işlem yapıldı.
Yılın ilk 6 ayında denetlenen 13 bin 10 günübirlik kiralık evle ilgili  toplam 18 milyon 648 bin 818 lira idari para cezası uygulandı.
2017 yılındaki denetimlerde günlük kiralık evlerle ilgili 21 milyon  689 bin 988 liralık idari para cezası yazılmıştı.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, AA muhabirine  yapığı açıklamada, turizm sektöründe olumsuzlukların yaşanmaması için  gerekenlerin yapıldığını söyledi.
Yılın ilk altı ayında, kurallara aykırı davranan, kurum, kuruluş ve  kişilere ciddi idari para cezalarının verildiğini hatırlatan Yılmaz, denetimlerin  artarak devam edeceğini kaydetti.