Bu ay başvuranlar da geçen yılın Eylül ayından sonraki döneme ait prim borçlarını yapılandırabilecek. Borcun meydana geldiği tarihteki ana para tutarını enflasyon farkı ile peşin veya taksitle ödeme imkanı bulunuyor. Peşin ödeyenlerin enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek. Bu kapsamda olup da yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin de 30 Eylül'e kadar başvuruda bulunması gerekiyor.

PART-TIME ÇALIŞAN BAŞVURABİLİR
Kısmi süreli yani bir ayda 30 günden az çalışanlar primlerini yatırarak eksik günlerini aynı ay içinde 30'a tamamlıyor. Bu kapsamdaki isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında değerlendiriliyor. Kısmi süreli çalışanlar da son 12 aylık dönemde ödenmemiş primler için yapılandırma hakkından yararlanabilecek. Tarım sigortalıları, kısmi süreli çalışan sanatçılar, ev hizmetlerinde çalışanlar, taksi, dolmuş şoförleri de yapılandırma kapsamında borçlarını taksitlendirebilecek.

2000 SONRASI KISMİ EMEKLİLİK
2001'de ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başladım. 10 yılda yani 3600 günle emeklilik şansım var mıdır? Nasıl kullanırım? Şule BAHADIR Emeklilik hesaplamasında iki yöntem kullanılıyor. Birisi tam emeklilik olarak belirlenirken, ikincisi yaştan yani kısmi emeklilik olarak hesaplanıyor.

Buna göre 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar eğer çalışma imkanı bulamazlarsa 15 yıl 3600 günü tamamlamak şartıyla belli bir yaşa geldiklerinde emekli olabiliyor.

Yaş şartını 3600 günün tamamlandığı tarih belirliyor. Ancak belirttiğimiz gibi bu hak sadece 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için geçerli.

Bu tarihten sonra sigortalı olanlar için kısmi emeklilik şartları ise 25 yıl ve 4500 gün olarak belirleniyor. Dolayısıyla sizin için kısmi emeklilik şartları da bu şekilde olacak. Buna göre öncelikle 25 yılın geçmesi gerekiyor. Yani 2026 yılını bekleyeceksiniz. 4500 günü tamamlayacaksınız ve 58 yaşınızı dolduracaksınız.