Hükümet, vatandaşın iş yükünü kolaylaştıracak ve ekonomiye katkı sağlayacak önemli bir düzenlemeyi daha hayata geçirdi. Bilindiği gibi gelişen teknoloji ile birlikte vatandaşlar artık birçok devlet işlerini internet üzerinden kolaylıkla halledebiliyor. E-devlet portalında en kısa, kolay ve güvenli bir şekilde devlet hizmetlerine ulaşabilen vatandaşlar, online olarak ve sıra beklemeden dakikalar içerisinde işlemlerini kolayca yapabiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) elektronik ortamdaki vergi işlemleri için ‘İnteraktif Vergi Dairesi’ uygulaması hizmete girdi. Zaman kaybı yaşamadan tüm işlemlerin tek bir şifre ile yapılacağı yeni sistem ile vergi dairesi de tarihe karışacak.

İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ NEDEN OLUŞTURULDU?
Vergisel yükümlülüklerin mükelleflerce kolay ve hızlı bir şekilde yerine getirilebilmesi, beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin yapılan işlemlerin sonuçlarının ilgililerine elektronik ortamda sunulması amaçlanıyor.

İnteraktif Vergi Dairesine kullanıcı kodu ve şifre bilgileri kullanılarak https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden veya Başkanlık tarafından oluşturulan mobil uygulama üzerinden giriş yapılabiliyor.

VATANDAŞ OTURDUĞU YERDEN İŞLEM YAPACAK
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın dün basın toplantısı düzenleyerek duyurduğu uygulamaya göre sistemden vergiyle ilgili birçok işlem yapılabilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal “Yıl sonuna kadar vergi dairesinde yapılacak tüm işlemleri A’dan Z’ye eksiksiz olarak İnteraktif Vergi Dairesi ortamına taşıyoruz. Vatandaşımız, işinde, evinde, kütüphanesinde, oturduğu yerde bu işlemleri yapabilsin istiyoruz. Vergi dairesi adeta önünde olsun. Geçen yıl bu fikirle çalışmalarına başladık. Bugün (dün) yayımlanan tebliğ ile sistemi uygulamaya başladık. Vergi dairesiyle ilgili işlemleri elektronik ortamda interaktif şekilde yapma imkanı getirdik” diye konuştu.

KİMLER YARARLANABİLİR?
Söz konusu uygulamadan;

Maliye Bakanlığınca yapılan düzenlemeler kapsamında bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kullanıcı kodu ve şifresi bulunan,

e–Devlet şifresi bulunan

Bu Tebliğ kapsamında şifre edinen kişiler yararlanabilecek

İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİNDE YER ALAN BİLGİLER
İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kişiler;

Vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı olan kimlik bilgilerini, iletişim bilgilerini, mükellefiyet bilgilerini ve motorlu taşıtlarına ilişkin bilgilerini,

Vergi dairelerince tahsil ve takip edilen tüm borçlarını,

Elektronik ortamda verilen bildirimleri, beyannameleri ile bu beyannamelere ilişkin tahakkuklarını,

Emanetler hesabına kaydedilen tutarları,

Haklarında yapılan elektronik yoklamalara ilişkin tutanakları,

Vergi dairesi tarafından banka hesapları ve/veya taşıtları üzerine uygulanan elektronik hacizleri,

Elektronik tebligat sistemi kapsamında tebliğ edilen elektronik imzalı tebliğ evraklarını,

Adlarına düzenlenen vergi ve ceza ihbarnamelerini,

Sistem üzerinden yaptıkları başvuru, talep ve bildirimlerin sonuçlarını elektronik ortamda görüntüleyebilecek.

Yeni Şafak