Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre vergi kaçırdığı ya da vergi kaybına yol açtığı şüphesiyle hakkında vergi incelemesi başlatılan mükelleflere pişmanlık piyangosu geliyor. Vergi dairelerinin kapanına giren vergi yüzsüzü, şüpheli işlemleri nedeniyle hakkında inceleme başlatıldığında, inceleme dışında kalan diğer vergileriyle ilgili pişmanlık dilekçesi verip yüklü cezalardan kurtulacak.

Mevcut vergi yasalarına göre, bir mükellefin pişmanlık hakkından yararlanabilmesi için, hakkında herhangi bir vergi incelemesinin başlatılmamış olması gerekiyor. Dolayısıyla vergi türü fark etmeksizin hakkında vergi incelemesi başlatılanlar, vergi kaçakçılığı suçunu oluşturan fiillerin işlendiği tespiti yapılanlar hiçbir şekilde pişmanlıktan yararlanamıyor.

KAPANA GİRENE ÖDÜL

AK Partili milletvekillerinin yasa teklifine göre, şüpheli işlemler nedeniyle işletmesinde inceleme başlatılan mükellefler, inceleme dışında kalan diğer vergileri için pişmanlık dilekçesi verip katlamalı cezalardan kurtulabilecek. Örneğin; ödemediği ya da eksik ödediği gelir vergisi nedeniyle Maliye'nin kapanına giren bir mükellef usulsüzlük yaptığı KDV ya da diğer her türlü vergisinin de incelenmemesi için pişmanlıktan yararlanabilecek. Geçen yıl 5.5 milyon mükellef vergi dairelerine 112 milyon adet beyanname verdi. Bunlardan 399 bini sonradan pişmanlık hakkından yararlanıp yüklü cezalardan kurtuldu.