Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; Ticaret Bakanlığı, çocuk oyuncakları ve eşyalarında güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı. Düzenlemelere göre uçan balonlarda helyum dışında başka gaz kullanılmayacak, üzerinde çizgi film karakteri bulunan çakmaklar da tarihe karışacak. Ticaret Bakanlığı’nın tebliğine göre, uçan balonlarda yanıcı gaz kullanılması nedeniyle oluşabilecek kazaların engellenmesi amacıyla sadece helyum gazı ile doldurulacak. 

SU MAYMUNU ÖNLEMİ

Uçan balonların satış yerlerinde “uçan balonların helyum gazıyla doldurulduğu ve helyum gazının yanıcı, parlayıcı gaz olmadığı” hususunda bilgilendirme metni bulunacak.

Piyasada, “su maymunu, büyüyen su topları, su boncuğu, su jeli” gibi isimlerle satılan ve oyun amaçlı kullanımda çocukların nefes borusuna kaçması veya yutulması halinde hayati tehlike yaratabilen sıvı içinde büyüyen dekoratif ürünlere yönelik düzenleme yapılacak. 

Tebliğle, “olduklarından farklı görünen çakmakların” da piyasaya sürülmesi yasaklandı. Buna göre, şekli çizgi film karakterleri, oyuncaklar, tabancalar, saatler, telefonlar, müzik aletleri, araçlar, insan vücudu ya da organları, hayvanlar, yiyecek ya da içeceklere benzeyen veya müzik notaları, parlayan ışıklar, hareketli nesneler ya da eğlendirici diğer özellikleri olan çakmaklar piyasada satılamayacak.

HOPPALA STANDARDI

Tebliğ kapsamında lazer ürünlerinin güvenliğine ilişkin donanım sınıflandırması ve kurallar içeren ilgili standart hükümlerinin temel gerek olarak kabul edilmesi öngörüldü. Bu düzenlemeyle lazer yayan anahtarlık, kalem ve gereçler için standart belirlenecek. Bebek ve çocuk taşıma araçlarıyla ilgili de güvenlik koşulları değerlendirilecek. Bu ürünlere ilişkin kimyasal özellikler, alevlenebilirlik kriterleri ile fiziksel özelliklere ilişkin güvenlik kriterleri de belirlenecek. 

Tebliğle bebeklerin evde asılarak oturmasını sağlayan bebek “hoppalalarına” ilişkin de düzenleme yapıldı. Buna göre, 12 kilogram ağırlığa kadar ve kafalarını destek olmadan tutabilen çocuklar için evde kullanım amacıyla düşey olarak asılan hoppalalarda, kimyasal, alevlenebilirlik özellikleri ile boğulma tehlikelerine ilişkin fiziksel kriterler gibi birçok güvenlik kriteri dikkate alınacak.

Kaynak: MİLLİYET