Rus turistler ve Türk turizmciler umutla bu haberi bekliyor. Rusya, 22 Haziran Salı günü Türkiye'ye tüm uçuşlarına başladı. Ruslar, bugünden itibaren Türkiye'ye düzenli seferler ve charter seferler yaparak harekete geçti.

Temmuz ayından bu yana iptal edilmeyen veya ertelenmeyen mevcut rezervasyonlar devam ediyor ancak Nisan-Haziran ayları arasında tatile gelemeyenler yeni rezervasyon yapmaya başlıyor. Öte yandan charter şirketleri uçuş ve otel rezervasyon planlarını hızla hayata geçirdi. Bu nedenle turizmciler, tatilin kesinlikle Kasım ayının sonuna kadar uzatılacağına inanıyor. Rusya Turizm Federasyonu Başkanı Andrei İgnatiyev'e göre, bu yıl Türkiye'yi tatil için yaklaşık 7 milyon Rus turist ziyaret edebilir.

Rusya, koronavirüs salgınının yol açtığı gelişmeleri değerlendirdikten sonra vaka sayısının arttığı 15 Nisan'dan 1 Haziran'a kadar Türkiye'ye uçuşları durdurdu. Yasak daha sonra 21 Haziran'a kadar uzatıldı. 16 Haziran'da Rus heyeti, havaalanından tesislere kadar günlerce çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Antalya bölgesine geldi. Heyetin Türkiye'nin "güvenli turizmi" konusundaki olumlu değerlendirmesi üzerine uçuş yeniden başladı.

'Sezon mutlaka uzar' 

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, önceki gün uçuşların başlayacağı haberini verirken, heyetin yerinde deneyimlediği tedbirlerin önemine dikkat çekti. Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Andrey İgnatiyev da Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, bu yılın nisan-haziran döneminde 1.5 milyon Rus vatandaşının Türkiye'de tatil planlamış olduğunu hatırlattı. Tur operatörlerinin 22 Haziran itibarıyla Rus turistleri Türkiye'ye göndermeye hazır olduğunu belirten İgnatiyev, 7 milyon Rus turistin Türkiye'de tatil yapabileceğini vurguladı.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD)) Başkanı Ülkay Atmaca, kararın uzun zamandır beklendiğini anlatırken, "Artık kararın hızlıca trafiğe döndüğünü göreceğiz. Salı günü bu farkın hemen fark edileceğini düşünüyoruz. Birkaç gün içinde de sayılar netleşmeye başlar. Bizler buradan, Ruslar ise kendi ülkelerinde Türkiye'de olmak için oldukça ısrarlıydılar. Sezonun bu anlamda kesin olarak uzayacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Rezervasyon başladı 

Ruslar özellikle Antalya eksenli tatil yapsa da, özellikle salgın döneminde yasaklara kadar Türkiye'nin hemen her yerine seyahatler gerçekleştirmişti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ferit Turgut, dün itibarıyla yeni rezervasyonların toplanmaya başladığını dile getirdi. Turgut, "İki ülke de uçuşların açılmasını bekliyorduk. Ancak uçuş olmaması ihtimaline karşı bir bekleme vardı. Mevcutta temmuz ve devamındaki rezervasyonları bekleyen Ruslar olduğu gibi son dakika olarak çok ciddi gelişlerin olacağını tahmin ediyoruz" dedi. TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal ise, kararın açıklandığı andan itibaren taleple çok hızlı geçecek bir döneme girildiğini söyledi. Birkaç gün içinde hareketin daha iyi anlaşılacağını anlatan Uysal, "Sezon olarak kasımın sonuna gideceğine eminiz. Ruslar bu fiyat fayda oranını başka hiçbir yerde bulamıyorlar. Onların tatil adresi olarak rakipsiziz" diye konuştu.

Hareketlilik bekleniyor 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, Rusya'nın aldığı kararın, hem ülkeye gelecek Rus turistler hem de turizmciler açısından sevindirici olduğunu belirtirken, aylardır kararı beklediklerini hatırlattı. Çorabatır, "Güvenli Turizm Sertifika programını dört dörtlük uyguluyoruz, kendimize ve hizmetlerimize güveniyoruz. Bunun yanında aşılarımız hızla devam ediyor" dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı da, "Aldığımız önlemlerle ne kadar güvenli, önemli ve iddialı turizm destinasyonu olduğumuzu gösterdik. Rusya'nın da tüm uçuşlarını açma kararı Antalya'ya ve Türkiye'ye duyulan bir güvenin göstergesi. Güvenli hizmet sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Salgın sürecinde geçen yıl Antalya'nın 3.5 milyon turisti ağırladığını hatırlatan Yağcı, Rus turistlerin Türkiye'ye gelmesiyle turizmin daha da hareketleneceğine işaret etti.

Yüzlerce tesis sertifika aldı 

Koronavirüs salgınının ilk günlerinden başlayarak bugüne kadar yüzlerce otelin Güvenli Turizm Sertifikası ile her aşamasında üst düzey tedbirler sunmaya başladığı Türkiye'de günlük vaka sayılarının düşüşü devam ederken, aşılama ise günlük 1 milyon sayısının üzerinde gerçekleşiyor. Salgın öncesinde Rusya'dan Türkiye'ye gelen toplam turist sayısı 7 milyon sınırını aşmıştı. Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) sitesinde yer alan habere göre, ATOR'un da sık sık ülkelerinden Türkiye'ye olan turizm hareketinin başlatılması konusunda ısrarcı olduğu hatırlatıldı.

'Aşı meyvesini veriyor' 

Antalya'nın Alanya ilçesinde, Rusya'nın 22 Haziran'dan itibaren Türkiye'ye uçuşları başlatma kararı sevinçle karşılandı. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, Kovid - 19 salgını sürecinde yapılan çalışmaların ve aşılamaların meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Sili, bu kapsamda Rusya'nın Türkiye'ye uçuşları başlatma kararının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Almanya'nın Türkiye'ye ilişkin uyarı seviyesini düşürmesinin ardından Alman turistlerin rezervasyonlarında ciddi bir artış yaşandığını aktaran Sili, "Antalya ve Alanya bölgesi için Rus pazarı çok önemli. Bu anlamda bu ülkeden uçuşların tekrar başlayacak olması tüm turizmciler için son derece iyi bir haber" dedi.

'Büyük faydası olacak' 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya'nın kararı konusunda şunları söyledi: "Beklediğimiz bir karardı. Rusya pazarı bizim için en önemli pazardır. Ayın 21'inden itibaren açılması, normalleşmesi turizm ve bütün işletmeler için şu anda büyük faydası olacak.

Buna bağlı olarak ayın 21'inden itibaren kısıtlamaların bizde de kaldırılması gerekiyor. Çünkü oteldeki müşteriler ancak 20.30 - 21.00 gibi, yemekten sonra otelden çıkıyor.

Onun için akşamları sokağa çıkma kısıtlaması ve işyerlerinin açık olmasıyla ilgili kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor. Bu Antalya açısından çok iyi bir haber, en azından haziranı kaybettik ama temmuzu kaybetmeyeceğiz."