Kamu kurumlarında çalışan işçilere ödenecek tediyeye ilişkin Cumhurbaşkanı kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan karara göre, ilave tediyenin birinci yarısı bugün hesaplara yatıyor. İkinci yarısı ise 31 Mayıs 2019 tarihinde ödenecek. 

Maden işletmelerinde çalışan işçilere ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamı ise 23 Aralık’ta ödenecek.

Ödemeler net ücret üzerinden

İlave tediye, net ücret üzerinden yapılıyor.İlave tediyeden, geçen yıl dört taksitte ödeme yapılan kadroya alınan taşeron işçiler de yararlanacak. Ancak, belediyelerin kurduğu şirketlerde kadroya alınan taşeron işçiler ilave tediyeden yararlanamıyor.

Kim ne kadar alacak?

İşçilere her yıl 52 günlük ikramiye veriliyor. 26 günlük tutar yılın ilk yarısında ödenirken, yılın ikinci yarısında Cumhurbaşkanı kararıyla 26 günlük ödeme daha yapılıyor. İkramiye brüt ücretten hesaplanıyor ve bundan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. Bu yıl asgari ücretle çalışan işçi 52 gün üzerinden net 3 bin 170 lira ikramiye alacak. Bunun da 13 günlük tutarı yani 792,57 lirası bugün yatırılacak.

İlave tediye tutarı ne kadardır? Kaç kez ödenir? 

İlave tediye işçinin bir ayda çalıştığı gün sayısı kadardır. Hafta tatilleri sayılmadığı için bir ayda çalışan sayısı 26 gün kabul edilir. İlave tediye işçinin 26 günlük ücreti üzerinden hesaplanır. 

İlave tediye 6772 sayılı Kanun gereğince işçilere en az yılda 1 kez ödenir.

6772 sayılı Kanun uyarınca Bakanlar Kurulu kararı ile ilave tediye ödemesinin yılda 2 kez yapılması mümkündür.İlave tediye yani toplamda 52 günlük ücretleri kadar ödeme yapılır.

İlave tediyeden, geçen yıl kadroya alınan taşeron işçileri de yararlanacak.

İlave tediye ödemesinden kimler faydalanır?  İlave tediye ödemesi, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, İş Kanununa tabii olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenir.