Güvenli kaynaklardan alınan bilgiye göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşıların hızla artması, kısıtlamaların gevşetilmesi ve yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle tatil planlarının artması bekleniyor. Bu kapsamda vatandaşların tatil amaçlı seyahat ve konaklama hizmetlerini yoğun bir şekilde satın alması beklenmektedir.

Bu yoğun turizm dönemini fırsata dönüştürmek için tasarlanan kötü niyetli kişilerin tüketicilere zarar verme ihtimaline dikkat etmek önemlidir.

Bakanlık, rezervasyon öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşları uyardı.

İNTERNET SİTESİ HAKKINDA SORGULAMA YAPILMALI

Bu nedenle konaklama rezervasyonu yapmadan önce tüketicilerin, tesisin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmiş işletme belgesi olup olmadığını ve tesis reklamında belirtilen yıldız sayısını kontrol etmeleri gerekmektedir.Bunun için lütfen "www.kulturizm.gov.tr" adresini ziyaret ediniz. Ayrıca "https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9579/turizm-tesisleri.html" ve seyahat acentesi bilgilerinin doğruluğuna ilişkin öneriler "www.tursab.org.tr" adresinde yapılmaktadır.

Sözleşmenin uzun mesafeli hazırlanmasında, rezervasyon sitesinde yer alan adres, unvan ve iletişim bilgilerinin kontrol edilmesi ve zarar görmemesi için tesis veya seyahat acentesi ile ilgili bu bilgilerin mutlaka yer alması önemlidir.

Rezervasyon yapılan web sitesinin e-ticaret bilgi sisteminde (ETBİS) kayıtlı olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Doğrudan sosyal medyadan veya e-postalardan gelen konaklama tekliflerini kabul etmemeniz, bunun yerine bir seyahat acentesi aracılığıyla konaklama tesisi rezervasyonu yaptırmanız veya doğrudan tesisin web sitesinden rezervasyon yaptırmanız önerilir.

FİYAT İNDİRİMLERİNE DİKKAT EDİLMELİ 

Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları aracılığıyla sunulan tatil ve konaklama indirimlerinden birçok tüketici etkilenmektedir. Bu durumda teklif içeriğinde yer alan tesis resimleri, firma logoları ve logoların doğruluğu sorgulanmalıdır. Ayrıca ilanda yer alan ilgili indirimin telefon numarası ve iletişim bilgilerinin internet sorgulaması veya telefon görüşmeleri ile teyit edilmesi gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilen web sitelerinin çoğu sahtedir ve tüketicileri satın almaları için kandırmak için tasarlanmıştır.Genellikle promosyon yapılan tesislerin rezervasyon motorunu içermezler ve tüketiciler doğrudan ararlar. Tüketicilerin bu konuya şüpheyle yaklaşmaları ve farklı kaynaklardan belirlenen telefon numaralarını kontrol etmeleri önemlidir.

Yüz yüze ve uzaktan satış için konaklama sözleşmeleri hakkında broşür veya bilgi formu talep edilmesi de alınacak önlemlerden biridir.

ADLİ MAKAMLARA BAŞVURULMALI

Öte yandan bazı internet siteleri tarafından yürütülen tanıtım faaliyetlerinde turistik tesislerin resim, logo ve isimlerinin kopyalanarak kullanıldığı veya tesislerin internet sitesi adlarının yanlış yönlendirildiği veya mağdur edildiği tespit edilmiştir. Çok küçük değişiklikler. Tüketicilerin bu ve benzeri faaliyetlerle karşılaşmaları durumunda durumu yargı mercilerine bildirmeleri gerekmektedir.

Tüketiciler, kişisel memnuniyetsizliklerini gidermek ve zararlarını tazmin etmek için Tüketici Hakem Heyeti'ne veya Tüketici Mahkemesi'ne başvurabilirler. 2021 yılında değeri 11.003 330 liranın altındaki uyuşmazlıklar Tüketici Hakem Heyetinin, bu miktarın üzerindeki uyuşmazlıklar ise Tüketici Mahkemesinin yargı yetkisine girer. Tüketici Mahkemesi'nde dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması gerekmektedir.