Taşeronların kadrolarıyla ilgili gelişmelerde son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Uzun zamandır merakla beklenen taşerona kadroda sona gelindi. Taşerona kadro müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Bu son dakika gelişmesinin detaylarını da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. Peki taşeron düzenlemesiyle kimler kadroya alınacak? 4B statüsü ve 4C statüsü nedir? İşte taşeronların kadrolarıyla ilgili tüm detaylar...
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON NOKTAYI KOYDU
Devlet hastaneleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, bakanlıklar ve belediyeler başta olmak üzere kamuda 800 bin civarında taşeron işçi çalışıyor.

Yıllardır düzenleme bekleyen bu işçiler hayallerine çok yakında kavuşuyor. Bu konudaki tartışmalara son noktayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan koymuş, “Taşeron işi inşallah bu hafta içinde bitiyor” demişti.

12 MADDEYLE DÜZENLEME
Kadro düzenlemesine son şekli verildi ve detaylarını Başbakan Binali Yıldırım dün açıkladı. Güney Kore ziyareti öncesi soruları yanıtlayan Yıldırım, “Taşeron düzenlemesi 12 maddeden oluşuyor. Kapsamlı bilgiyi Çalışma Bakanımız (Jülide Sarıeroğlu) bu hafta ilgili taraflarla paylaşacak. Muhtemelen yarınki (bugün) grup toplantımızda sayın Cumhurbaşkanımız konuya değinebilir” demişti.

4C'Lİ İŞÇİLER 4B KADROSUNA GEÇİYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "4/C‘li kardeşlerimizi de unutmadık, 4/C kapsamında çalışanları, 4/B kadrosuna alıyoruz. Böylece, 4/C kapsamındaki çalışanlarımızın bu sorununa da bir nokta koyuyoruz. Yeni düzenlemenin, 4/C’li kardeşlerimize de hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. 

4A, 4B, 4C VE 4D STATÜSÜ NEDİR? 

4A 
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.

4B
Eski sistemde Bağkur’a prim ödeyenler, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar; 4(B) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır

Kendi adına bağımsız olarak çalışan esnaf, sanatkar, tüccar, serbest meslek erbabı kişiler bundan sonra kendilerine “Bağ-Kur’luyum” demek yerine, “4B’liyim” diyecekler.

4C
4C eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi.

4D
(A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.