2020 yılına veda etmeye hazırlanırken, piyasalarda dikkat çeken bir geri çekilme yaşanıyor. Dolar 7,34 TL'den Euro 8,99 TL'den, Sterlin ise 9,96 TL'den işlem görürken, gram altın 443, gümüş ise 6,19 TL seviyesinde. Bitcoin ise 27 bin 757 dolardan alıcı buluyor.

Dün 7,3462 ile eylülden bu yana en düşük seviyesini gören dolar/TL, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 0,7 azalışla 7,3959'dan tamamladı. Euro/TL, dün analistlerin önemli destek olarak nitelendirdikleri 9'un altını test etmesinin ardından 8,99 TL'den işlem görüyor.

Dolar endeksi 89,8 ile nisandan bu yana en düşük seviyesine geriledi. 

Ons'u 1.878 dolardan fiyatlanan altında, gram altın 439/443 TL, çeyrek altın 712/727 TL, cumhuriyet altını ise 2.929/2.961 TL alış/satış fiyatıyla fiyatlanıyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ABD'de açıklanacak verilerin yanı sıra İngiltere'de ticaret anlaşmaları ve ABD'de teşvik paketi ile ilgili gelişmelerin takip edileceğini belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve aşısına yönelik haber akışının da gündemin odağındaki yerini koruduğunu aktardı.

Yaklaşık 2 aydır düşüş eğilimini sürdüren Türkiye'nin risk primi (CDS) ise bu süreçte 590'lı seviyelerden 311 baz puana indi.

Analistler, dolar/TL'de 7,30 desteğinin kırılması durumunda psikolojik destek olan 7'nin gündeme gelebileceğini, euro/TL'de ise 8,50'nin orta vadeli hedef olduğunu kaydetti.

BORSA REKORLA BAŞLADI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,55 değer kazanarak 1.467,66 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesinden başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 7,97 puan ve yüzde 0,55 değer kazanarak 1.467,66 puanla rekor seviyeye yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,41 ve holding endeksi yüzde 0,86 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,40 ile kimya, petrol, plastik, en çok gerileyen ise yüzde 0,19 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Dün düşüş eğilimini sürdüren döviz kurlarının desteğiyle gün boyu alıcılı seyreden Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi günü yüzde 1,42 değer kazancıyla 1.459,69 puandan tamamladı. Endeks, böylece tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirmiş oldu.

2021'DE ALTIN NE KADAR OLACAK?

Altın fiyatları yıl sonunda ne kadar olur merak edilirken, bazı vatandaşların altına yatırım yapmak için kredi çektiği haberleri gelmeye başladı. Aşı haberleri ile belirsiz durumda olan altın fiyatları 2021'de ne kadar olacak herkesin merak ettiği bir konu oldu. Uzmanların altın yorumu ise şöyle;

Stratejist / Özel Fon Yöneticisi Rıdvan Baştürk, Twitter hesabından gram altın için şu grafiği ve yorumu paylaştı;

İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer açıklamasında;

"Ons altın kısa vadeli teknik görünümde 1867 dolar (50 günlük hareketli ortalama) ve 1903 dolar (22 haftalık hareketli ortalama) arasında sıkıştı.

Küresel piyasalarda zayıf seyreden dolar, ons altının yükselişine destek olamıyor. Aşı ile ilişkin gelişmelerin daha da somut hale gelmesi altının yükseliş gücünü kırıyor. ABD’de mali teşvik paketinin 600 dolarlık nakit destek kısmının 2000 dolara çıkarılması teklifi, Temsilciler Meclisi’nden geçmesinin ardından bugün Senato onayına sunulacak.

Dolar endeksi ise, bu haber akışıyla 90,10 civarına sınırlı geriledi. Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Senato’nun teklifi onaylaması uzak bir ihtimal gibi görünüyor, ancak onayın gelmesi halinde dolarda zayıflamanın sürmesi ve altındaki yükselişin daha belirgin hale gelmesi beklenebilir.

Ons altında kısa vadede güçlü direnç olan 1903 dolar seviyesi aşılmadıkça 1867 dolar seviyesine doğru geri çekilme izlenebilir. Kısa vadede önemli bir kırılmanın olmasını beklememekle birlikte sıkışık seyrin sürmesi yüksek ihtimal gibi duruyor. Gerileyen dolar/TL kuru ve sıkışan ons altın fiyatları gram altın yatırımcısını üzdü. Çok olağanüstü bir haber gelmediği sürece Dolar/TL kurundaki yükselişlerin sınırlı kalmasını beklemekteyiz. Ons altın 1903 dolar seviyesi hakimiyetinde hareket ettikçe gram altındaki baskı sürebilir." dedi.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİR Mİ, DÜŞER Mİ?

Yatırım amacıyla altın almayı tercih eden vatandaşlar altın düşer mi konusunda araştırmalar yaparak bilgi almaya çalışıyor. En değerli madenler arasında yer alan altını en özel günlerinde de hediye olarak kabul eden düğün sahipleri tam tersi araştırmalar yaparak, altın düşer mi sorusunun cevabını arıyor. Yatırımcısının da alıcısının da ayrı ayrı merak etti altın da son durum. Uzmanlar bu dönemde altına yatırım yapılmasını riskli bularak küresel bir salgın krizi olduğunu ve altında yatırım yapmanın çok riskli olduğunu savunuyor. Birçok uzman kısa vadede riskli görülen altın fiyatları uzun vadede kar sağlayacağını iddia ediyor.