Türkiye'de Gayrımenkul alıp 5 yıl bekletip satanlara vergi muaafiyeti vardı. Ancak üç yıldır Meclis’te olan Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’nda gayrimenkul değer artış kazançlarının vergilendirilmesi ile ilgili önemli değişiklikler yer alıyor. Genel olarak mevcut mevzuatta gayrimenkullerin satışında oluşan değer artış kazançları gelir vergisine tabi. Bu temel kurala karşılık mevcut Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 80/1-6 maddesine göre ise 5 yıldan uzun süre elde tutulan gayrimenkullerin satışından elde edilen kazançlar gelir vergisinden muaf. 

 

Yani bugün 1 milyon liraya alınan bir ev 5 yıl sonra 5 milyon liraya satıldığında bir kuruş vergi ödenmiyor. Meclis’te bekleyen Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı yasalaşırsa gayrimenkullerin satışında uygulanan 5 yıllık muafiyet sınırı kalkacak.

 

Satıştan elde edilen kazancın vergi oranı ise gayrimenkulün elde tutulduğu yıla göre kademeli olarak azalıyor. Mevcut yasada, evini, dükkanını, arsasını 5 yıl elinde tutanlar bunları sattıklarında vergi ödemiyor. 5 yıldan önce satış yapılırsa alış ve satış arasındaki farkın tamamı vergiye tabi oluyor.