Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, kurumun dijital arşiv sistemine geçtiğini söyledi.

Tapu işlemlerinin elektronik ortama taşınması, e-Devlet sürecine uyum  sağlanması, elektronik sicil çalışmalarının tamamlanması, vatandaşlar için daha  kısa zamanda, daha kaliteli ve güvenli hizmet üretilmesini amaçladıklarını  vurgulayan Adlı, dijitalleşme konusundaki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Son yıllarda ekonomide meydana gelen gelişmelerle birlikte tapu  işlemlerinde her yıl yıllık ortalama yüzde 10-15'e yakın artış meydana geldiğini  belirten Adlı, tapu işlemlerinde bürokrasiyi azaltacak pek çok elektronik hizmeti  vatandaşların kullanımına sunduklarını aktardı.

Tapu hizmeti almak isteyen tüm vatandaşların "www.turkiye.gov.tr"  e-Devlet kapısından giriş yaparak, kendilerine ait taşınmazların tapu ve kadastro  bilgilerine erişebildiğini dile getiren Adlı, şu bilgileri verdi:

"Vatandaşlarımız işlemleriyle ilgili harç bilgilerini  sorgulayabilmekte ve gerekli ödemelerini yapabilmektedir. 31 Ocak 2018'de hayata  geçirilen Web-Tapu sistemi ile tapu ve kadastro işlemleri müdürlüğüne gitmeden  internetten işlem başvurusu yapılabilir ve gerekli belgeler internetten  müdürlüklere gönderilebilir hale geldi. Web-Tapu sistemi ile ayrıca, tapu  malikine kendi taşınmazının bilgilerini görme veya diğer kişilere güvenli bir  şekilde tapu bilgisi görüntüleme ve başvuru yapma yetkisi verebilme veya verdiği  yetkiyi kaldırabilme imkanı getirilmiştir. Web-tapu ile vatandaşlar, bizzat  başvuru olmadıkça taşınmazlarında işlem yapılmamasına yönelik beyan tesis  edebilmekte veya kaldırabilmektedirler."

Tüm tescil işlemlerinde günlük rakamın 40 bini bulduğuna dikkati çeken  Adlı, "Elektronik işlemlerde günlük rakam 20 bine ulaşmakta.  Toplam dijitalleşme  oranımız şimdilik yüzde 50, 2020 yılı sonu hedefimiz ise dijitalleşmede yüzde  70." dedi.

Haciz işlemleri de elektronik ortamda

Genel Müdür Adlı, kurumun geliştirdiği bir diğer uygulamanın ise  E-Haciz olduğunu belirterek, mahkemeler, icra müdürlükleri, Maliye Bakanlığı ve  diğer kamu kurumlarca talep edilen şerh, beyan, haciz, satış şerhi gibi  işlemlerin kanunlarla yetkilendirilmiş merciler tarafından elektronik ortamda  yapılmasının sağlandığını kaydetti.

E-Haciz ile bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltıldığını, işlem  sürelerinin kısaldığını vurgulayan Adlı, "Uygulamanın olumlu etkileri, uygulamaya  dahil olacak tüm kamu kurum ve kuruluşlarından hizmet alan vatandaşlarımız  açısından da hissedilmiştir. Proje ile kamu personelinin daha verimli hizmet  vermesi ve kamu kaynaklarından tasarruf edilmesi sağlanmıştır." diye konuştu.

E-İpotek ve E-Satış-İpotek uygulaması

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından bürokrasinin azaltılması,  iş ve işlemlerin kolaylaştırılması amacıyla geliştirilen elektronik hizmetlerden  birinin de E-İpotek ve E-Satış-İpotek uygulaması olduğunu aktaran Adlı, proje ile  vatandaşların ve şirketlerin krediye kolay erişiminin sağladığını ifade etti. 

Adlı, proje kapsamındaki Bankalar ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü  arasında elektronik ortamda entegrasyon sağlanarak ipotek işlemlerindeki zamana  bağlı maliyetlerin düşürüldüğünü belirterek şunları kaydetti:

"Krediye ulaşım kolaylaştırılmış, vatandaşlarımıza tapu işlemlerinde  daha hızlı ve güvenli hizmet verme imkanı sağlanmıştır. E-ipotek, E-İpotek-Satış  uygulamasının başlamasından bu yana yaklaşık 150 bin işlem proje kapsamında  tamamlanmıştır. Uygulamanın yaygınlaştırma çalışmaları devam etmektedir. Tapu  işlemlerinde satıcı ile alıcıların farklı tapu müdürlüklerinde sözleşme  imzalanması uygulaması yasalaşmış olup, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren taşınmaz  mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerde mekana bağlı kalınmaksızın, taraflar  farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunsalar dahi, taraf  iradelerinin resmi görevliler tarafından ayrı ayrı alınarak sözleşmelerin  tamamlanabilmesi mümkün hale gelmiştir."

Genel Müdür Adlı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün dijital  hizmetlerinin artırılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların devam  edeceğini sözlerine ekledi.