5 ARALIK 2017 MİLAT OLACAK

Hangi tarihten önce işe başlayanlar kadro kapsamına alınacak? 

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kadroya geçiş açıklaması yaparken “Bu sabah itibarıyla kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak” dedi. Buna göre; 5 Aralık (dahil) öncesinde işe başlayanlara kadro verilecek.

Ne kadar süre çalışan kadroya geçecek? 

Yapılan açıklamalarda bu konuda detay yer almadı. Yasa tasarısı Meclis’e gelince netlik kazanacak.

Taşeron işçiler için yeni bir statü mü oluşturuldu? 

Hayır. Mevcut yasal çerçevede düzenleme yapılacak. Halen; memur (4A), sözleşmeli memur (4B), özelleştirmeden gelen geçici personelin statüsü (4C) ve sürekli kadrolu işçi (4D) statüsü var. Belediyeler dışında çalışan 450 bin taşeron işçi 4D’ye yani sürekli işçi kadrosuna alınıyor.

MEVCUT MAAŞLAR GEÇERLİ

Taşeron işçilerle ilgili düzenleme Meclis’e geldi mi? 

Düzenleme henüz Meclis’e gönderilmedi. Ama yıl bitmeden yasa çıkacak.

Kadroya geçiş ne zaman tamamlanacak? 

Yasal düzenlemenin ardından 3 aylık bir geçiş süresi öngörülüyor.

Maaşlar artacak mı? 

İşçilerin mevcut sözleşme hükümler geçerli olacak ve kadroya geçişte aynı haklar korunacak. Daha sonraki süreçte toplu sözleşme pazarlığından çıkacak sonuca göre maaş artışı olacak. Ayrıca, tasarı Meclis’te görüşülürken, maaşların aynı statüdeki memurla eşitlenmesi de gündeme gelebilir.

Taşeron işçiler ne kadar maaş alıyor? 

Taşeron işçilerin maaşları 1404-3000 lira arasında.

Kıdem tazminatları ne olacak? 

İşçiler hak kazandıkları kıdemleriyle birlikte kadroya geçecek. Yani kıdem tazminatı hakları yanmayacak, devrolacak. Yıllık izin hakları da korunacak.

EMEKLİLİĞE KADAR DEVAM

Emeklilik yaşı gelenler kapsamda mı? 

Kamuda 65 yaş sınırı var. Ancak emeklilik yaşını tamamladığı halde primlerini tamamlayamayan işçiler kadro kapsamında olacak. Bu kişiler emekli maaşı alıncaya kadar devlette çalışacak.

Askerde ve doğum izninde olanlar kadrodan yararlanacak mı? 

Evet. Şu anda askerlik, hastalık veya analık izni nedeniyle sözleşmeleri askıda olanlar da kadroya geçebilecek.

Belediyelerde çalışanlar nerede istihdam edilecek? 

İşçi belediyenin hangi şirketinde (gaz, güvenlik, park ve bahçe gibi) çalışıyorsa orada istihdam edilecek. Yani belediyenin personeli olacak. Bu kapsamdaki taşeron sayısı 400 bin.

4C'Lİ 600 LİRA ZAM ALACAK!

Özelleştirmeyle gelen 4C statüsündeki işçilerin kazanımı ne? 

Bu geçici işçiler 4B’li sözleşmeli memur kadrosuna alınacak. 4C’li personel yaşı doldurup emekli olunca iş sözleşmesi feshediliyordu. Memurlar 65 yaşına kadar çalışabiliyor. Bu ayrım ortadan kalkacak. Ayrıca, ücretlerde 200-300 lira, ek ödemelerde de en az 400 lira artış olacak. Yani en az 600 lira zam var.

Devletteki mevsimlik işçilerin 4 ay daha fazla çalışması ne kazandıracak? 

Çaykur gibi kurumlarda çalışan mevsimlik işçiler 4 ay daha çalışıp daha fazla gelir elde edecek. Ayrıca fazla çalışma nedeniyle emeklilik için gerekli prim günlerini daha erken tamamlayabilecek.(POSTA)