Uluslararası piyasalarda 'yatırım gurusu' olarak bilinen Mobius Capital Partners Kurucusu Mark Mobius, döviz kurlarındaki devalüasyon riskine karşı yatırımcılara portföylerinin yüzde 10'unu altına ayırmaları tavsiyesinde bulundu.

Amerikalı yatırımcı Mobius, korona virüsü salgınıyla mücadele için 'görülmemiş boyuttaki' teşviklerin hayata geçirildiğini belirterek, önümüzdeki yıl küresel olarak kur devalüasyonunun oldukça önemli bir konu olarak gündeme geleceğini ifade etti.

YASTIK ALTI ALTIN TAVSİYESİ
Bloomberg'in haberine göre altın konusunda pozitif yaklaşımıyla bilinen Mobius "Hükümetlerin tüm altına el koyma tehlikesi olmaksızın hemen erişebileceğiniz fiziki altına sahip olmak çok daha iyi olacak" dedi.

Korona virüsü salgınıyla henüz aşı olmadan mücadele edilen dönemde 'güvenli liman' olarak altının ons fiyatı 2 bin doları geçerek rekor kırmıştı. Altının ons fiyatı bu sabah itibariyle 1815 dolardan işlem görüyor. boomberg verilerine göre 12 ayda altın odaklı pozisyonlar yüzde 8,5 değer kaybetti.

DEVALÜASYON NEDİR?
Ekonomist Mahfi Eğilmez'in tanımına göre devalüasyon:

"Bir ülkenin ulusal parasının yabancı ülkelerin ulusal paraları karşısında değişim değerinin (parite) idari bir kararla düşürülmesi eylemine devalüasyon denir. Devalüasyon sabit kur rejiminde uygulanan bir karardır. Dalgalı kur rejiminde oranın değeri piyasada her gün değişir."