Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın (FED) kritik faiz karar toplantısı için beklenen gün geldi. ABD Merkez Bankası 16 Haziran Çarşamba günü toplanacak. Faiz kararının saat 21.30 gibi açıklanması bekleniyor.  Bugün gerçekleşecek olan bu toplantının ardından yarın da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı var. İşte bu kritik haftada piyasalar yükselişini sürdürüyor.

Analistler, ultra gevşek para politikalarının bir süre daha devam edeceği beklentilerine karşın, dünkü NATO bildirisinde bulunan Çin'e yönelik açıklamaların risk algısını yükselttiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmeden tatmin edici sonuçlar çıkmaması sonrası başlayan çıkış hızlandı.

Dolar kuru, Haziran ayı başında 8.74’le tarihi zirvesini test etmesinin ardından Biden-Erdoğan görüşmesi ve Çin’le swap anlaşması gibi haberlerin de etkisiyle 8,28’e kadar inmişti.

DOLAR, EURO, STERLİN
Serbest piyasada dolar 8,57, Euro 10,40, Sterlin 12,08 TL'den işlem görüyor.

Kur için artık gözler yarın akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) ve perşembe günü açıklanacak Merkez Bankası faiz kararlarında.   

GÜMÜŞ/ALTIN
Gümüş 7,66 TL'den fiyatlanırken, Onsu 1.860 dolardan işlem gören altında, gram altın 506/512, çeyrek altın 821/841, Cumhuriyet altını ise 3.380/3.426 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

Analistler, ultra gevşek para politikasının bir süre daha devam edeceğine ilişkin beklentilerle azalan risk algısının altının ons fiyatını baskıladığını kaydetti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı, Çin'le gerçekleştirilen swap anlaşmasının da piyasaları desteklediği belirttildi. Analistler, söz konusu swap anlaşmasının Türk lirasını dolar kuru karşısında destekleyerek altının gram fiyatındaki gerilemede etkili olduğunu bildirdi.

BITCOIN/ETHERIUM
Kripto para piyasalarında ise Bitcoin yeniden 40 bin dolar seviyesini aştı ve 40 bin 262 dolardan, Etherium ise 2 bin 533 dolardan işlem görüyor.