Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yılın illk enflasyon raporunu açıkladı.

Murat Uysal, ''Türkiye'nin risk primi belirgin ölçüde geriledi'' dedi.

Murat Uysal'ın konuşmasından satır başları:

''Enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme sağladık. Gerileyen risk primi faizlerin düşmesinde belirleyici oldu.

Kredi faizleri geriledi ve kredi kanalının büyümeye desteği artış gösterdi. Gıda enflasyonu işlenmemiş gıda kaynaklı yükselirken, hizmet enflasyonu yataya yakın seyir izledi.

3. çeyrekte büyümenin temel belirleyicisi iç talep oldu. Yatırım ve istihdamdaki iyileşme ile yurt içi talebin kademi olarak güçlenmeye devam etmesini bekliyoruz.

2020 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ

Enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 8,2, 2021 yılı sonunda yüzde 5.4 ve ortalama yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. 2020 yılında enflasyonun yüzde 6.2 ile yüzde 10.2 aralığında gerçekleşeceği öngörülmektedir''

FLAŞ KORONAVİRÜS AÇIKLAMASI

Çin'de yaşanan corona virüsününün etkileri ile ilgili konuşmak için henüz çok erken, nereye evrileceği konusunda ciddi belirsizlikler var olay gerçekleşmeye başladığı andan itibaren geçmiş dönemde nasıl etkilenilmiş takip etmeye başladık, ama son gelişmenin ne etkisi olacağını söylemek için çok erken. Dünyada büyüme rakamları üzerinde etkisinin olması beklenir. Sermaye akımları kanalıyla da etkisini görebiliriz ama şu an net bir değerlendirme için erken. Koronavirüsün etkilerini yakından takip ediyoruz. Gerekirse elimizdeki tüm araçları kullanırız.

TL DIŞ ŞOKLARA KARŞI DİRENÇLİ HALE GELDİ

Türk lirası dış şoklara karşı daha dirençli hale geldi. Dolarizasyonda azalış trendi zamana yayılarak devam edecek. Yatırımcıların türk lirası tercihlerinin arttığını söyleyebiliriz.

Altın yatırımcılar açısından tercih edilen bir enstrüman olmaya başladı. Biz de MB olarak altın rezervlerimizi değerlendirip gerekli adımları atıyoruz.

Merkez Bankasının nominal ya da reel kur seviye hedefi bulunmamaktadır ama döviz kurunda istikrarı önemsiyoruz.