Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün yılın en kritik faiz kararını açıklayacak. Bugünün önemli olmasının sebebi de TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun enflasyon konusundaki söylem değişikliğinin faiz indirim işareti olarak algılanması...

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada faizin enflasyonun üzerinde belirleneceği söylemini terk etti. Bunun yerine manşet enflasyon göstergeleri yerine daha düşük seviyede olan çekirdek enflasyona odaklanmanın pandemiden çıkış döneminde daha uygun olduğunu da belirtti.

Ağustos ayı enflasyon rakamlarında manşet enflasyon oranı 19.25’e yükselirken, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sözünü ettiği alt endekslerden biri olan Çekirdek enflasyonu ağustosta yüzde 17.2’den 16.8’e gerilemişti. TCMB'nin Politika faizi ise yüzde 19'da bulunuyor. Enflasyon rakamları politika faizinin üstünde kalıyor.

PİYASA, FAİZLERİN YÜZDE 19'DA SABİT KALMASINI BEKLİYOR
Bu söylem değişikliği ve çekirdek enflasyonunun gerilemesinin ardından hem reuters hem de anadolu ajansının yaptığı PPK beklenti anketlerinde faiz indirim beklentileri uzun zaman sonra ilk kez anketlere girdi. Reuters anketine katılan 19 kurumun 18'i Eylül ayında politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor. Bir kurum politika faizinde 100 baz puan indirim bekliyor. Anadolu Ajansı'nın anketine katılan 20 ekonomistten 18'i politika faizinin yüzde 19'da sabit bırakılmasını beklerken, 2 ekonomist politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor.

IIF, İNDİRİMLERİN BAŞLAMASINI BEKLİYOR
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ise TCMB'nin faiz indirimlerine bu ay başlayacağını düşünüyor. Eylül ayında 50 baz puan faiz indirimi bekleyen kuruluş, yıl sonuna kadar da 150 baz puan indirime gidilmesini bekliyor.

IIF'nin konuya ilişkin raporunda "Ağustos ayında manşet enflasyonda devam eden artışa karşın çekirdek enflasyon yüzde 16,8'e yavaşladı. TCMB'nin para politikasının önümüzdeki dönemde daha çok çekirdek enflasyona odaklanacağı da göz önüne alındığında bankanın beklenen faiz indirim döngüsüne Eylül ayında 50 baz puan ile başlayacağını düşünüyoruz" denildi.

FED SABİT BIRAKTI
ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

FED'den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyon hedefini sağlamayı amaçladığına işaret edilen açıklamada, bu hedeflere ulaşılana kadar para politikasının destekleyici duruşunun sürdürülmesinin beklendiği yinelendi.

Açıklamada, federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 0 ile 0,25 arasında tutulmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

Bankanın, geçen sene aralık ayından başlayarak her ay hazine tahvilleri için ayda en az 80 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımları için ayda en az 40 milyar dolar olmak üzere varlık alımı yaptığı kaydedilen açıklamada, bu durumun maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde "önemli ölçüde ilerleme" kaydedilene kadar devam edileceği vurgulandı.