Çarşıda, pazarda, mağazada kısaca harcamaya ihtiyaç duyulan hemen her yerde kredi kartı imdada yetişiyor. Bilinçli kullanıldığında taksit, para puan gibi avantajlar sağlarken, kötü kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. O nedenle alışveriş yaparken kredi kartı limitine göre değil, aylık gelirinize göre harcama yapmalısınız. Unutmayın ki kredi kartı limiti size hediye edilmiş nakit bir para değil, yine sizin cebinizden çıkacak olan bir para.

GECİKME FAİZİ 2.75

Yine kredi kartı borcunun sadece asgari ücret kısmını ödemek sizi borç batağına sürükleyebilir. O nedenle borcun tamamını ödemeye ve faize girmemesine dikkat edin. Çünkü kredi kartı faizleri 1 Ekim itibarıyla yeniden güncellendi. Borcun asgarisini ödediğinizde faiz yüzde 2.02’den 2.25’e çıktı. Borcu son ödeme tarihinden sonra öderseniz de gecikme faizi yüzde 2.52’den 2.75’e yükseldi. Ancak tek masraf faiz değil.

MALİYETLER ARTTI

Borç geciktiğinde faizin yüzde 15’i kadar Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5 Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) alınıyor. Bunu bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki kredi kartı borcunuz 1000 TL. Bu rakamın asgari yüzde 30’unu, yani 300 lirasını ödediniz. Kalan 700 liralık borcu 20 gün geciktirdiniz. Güncel yüzde 2.25 faizle 20 gün gecikme için 10.50 lira kesilecek. Bu faize yüzde 5 BSMV’yle 53 kuruş, yüzde 15 KKDF’yle 1.58 lira eklendiğinde vergiler dahil 700 liralık borç 713 liraya çıkıyor.

PARA PUAN

Kredi kartı kampanyaları kulağa hoş gelir. Doğru kampanyalar bulunduğunda oldukça avantajlı olsa da bu kampanyaların şartlarına dikkat etmekte fayda var. Sırf kampanyalar ve puan bazındaki para hediyeleri için kredi kartı kullanırken dikkatli olun.

TAKİBE DÜŞMEYİN

Aynı hesabı gecikme faizi için de yapalım. Yine 1000 TL borcun tamamı ödenmezse ya da asgari tutarın altında ödeme yapılırsa yüzde 2.75 faiz uygulanacak. Faiz ve vergilerle 30 günün sonunda 1000 TL’lik borç 33 lira faizle 1033 liraya çıkacak. Yine hatırlatmakta fayda var. Bir takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılıyor. Ayrıca üst üste 3 kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı ise tamamen kullanıma kapatılıyor. Kart borcu 90 gün ödenmez ise 91’inci gün icra takibi de söz konusu.

İYİCE OKUYUN

Bankaya kredi kartı başvurusu yaptığınızda, imzaladığınız sözleşmeye de dikkat edin. Çünkü bir çırpıda, bir sürü sayfaya imza atılıyor. O nedenle imza atmadan önce maddeleri dikkatlice okuyun. Size vadedilen özellikler haricinde kalan ne varsa, karşı çıkın ve sözleşmedeki maddeler için görüşün. Eğer değiştirilemeyecek maddeler söz konusuysa size daha uygun bir başka kredi kartı için başvuru yapın. Ayrıca kredi kartı borcunu düzenle ödemeniz, kredi notunuzu artırır ve kredi çekmek istediğinizde düşük faizden yararlanabilirsiniz.