Kredi kartı özellikle kayıtlı ekonomi açısından çok önemli bir ödeme aracı. Fakat 'bedava alışveriş aracı' olarak görmeye başladığımızdan, başımızdan bela eksik olmuyor. Kredi kartı ile gelecekteki tüm gelirlerimizi ipotek altına alıyoruz ya da yüksek faizlerle kazancımızı bankacılara teslim ediyoruz. Peki kullanmayalım mı? Bilinçli kullanırsak faizsiz kredi imkanına kavuşuruz. Türkiye'de uygulanan 'taksit' sistemiyle de normalde alamayacağımız ürünlere kavuşuruz.

SON GÜNÜ BEKLEMEYİN

Bankalar limit miktarı kadar faizsiz 1 aylık kredi sunuyor. Yapacağımız, harcadığımızın tamamını ödeyebilmek. O zaman ödeyeceğimiz kadar harcayacağız. Bu şekilde her ay harcadığımız kadar sıfır faizli kredi kullanırız. Yani ekstre geldiğinde 'dönem borcunun' tamamını ödememiz gerekiyor. Bankalar üzülecek, siz kazanacaksınız.

Yukarıdaki sistemi başaramayıp, 'asgari ödeme'yi seçiyorsak borç sarmalına girmiş bulunuyoruz. Bu şekilde devam ederseniz 4-5 ay sonra büyük bir borcun altına girdiğinizi görürsünüz. Hatta harcama da yapıyorsanız 1 yıl sonra borcunuzun aynen durduğunu göreceksiniz.

Bütün bunlara rağmen eğer borcunuzu kredilendirirseniz, elinizden geldiğince asgari ödeme tutarından fazlasını ödeyin ve son ödeme tarihini beklemeyin. Çünkü faizler günlük işletiliyor. Örneğin; ayın 3'ünde kesilen ekstrede son ödeme 13'ü oluyor. Siz 4'ünde öderseniz 9 günlük faiz kârınız olacak.

EKSTREYE DİKKAT!

Taksitle bir ürün aldıysanız, ekstreye gelen taksit miktarının tamamını ödeyin. Hem taksit yaptırıp bir de asgari ödeme yaparsanız iki kere faiz yükü altına girersiniz. Bir taksitiniz bitmeden, ikincisini yaptırmayın. Ekstreleri iyi inceleyin. Küçük rakamlar gibi görünen ama sizin yapmadığınız harcamaları fark etmeyebilirsiniz. Bu tür harcamalara rastladığınızda itiraz edin.

KAMPANYA TUZAĞINA DÜŞMEYİN

Kredi kartından nakit çekmek çok tehlikeli. Nakit çekimlerde hem faizler yüksek hem de günlük olarak işletiliyor. Paraya ihtiyacınız varsa tüketici kredilerine yönelin, çünkü neredeyse yarı yarıya daha az faiz ödersiniz. İlla 'nakit çekeceğim' diyorsanız, ödemelerinizi gününden önce yapın. Bankaların yaptığı taksit, ödül puan, indirim kampanyalarına dikkatli yaklaşın. Hiçbir banka para kazanamayacağı bir kampanya yapmaz. Özellikle puan kazandıran kampanyalar sizi ihtiyaç fazlası alışverişe sürüklemesin. Yine bankadan gelen taksit tekliflerine dikkat edin. Hem faiz hem de taksitlendirme ücreti ödeyeceksiniz.

BATAĞA GÖTÜREN DÜŞÜNCELER

■ Ayda 50 lira taksiti nasıl olsa öderim. 

■ Para cebimde kalsın, kartla ödeyeyim. 

■ Asgarisi azmış, bunu öderim. 

■ Ne olur ne olmaz kart hep yanımda olsun. 

■ Bir ay ödemesem de olur. 

■ Param yok ama kart var, alışverişe çıkalım. 

■Bu indirim kaçmaz. 

Kaynak: TAKVİM