Türkiye vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi.

Öte yandan vatandaşlık almak isteyen yabancılar için özel ofisler açılacak. İşlemler en kısa sürede tamamlanacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan 106 sayılı kararla yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili bazı düzenlemeler değiştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla, 2010 yılında yürürlüğe giren Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'in yabancıların "istisnai olarak Türk vatandaşlığını" kazanmalarını düzenleyen 20'nci maddesinde değişikliğe gidildi.

Yeni düzenlemelere göre, Türkiye vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. 
Ayrıca Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi.
Yine vatandaşlığa hak kazanma şartları arasında yer alan en az 100 kişiye istihdam sağlama ifadesi de 50 kişi olarak değiştirildi. Vatandaşlığa geçme hakkı kazanmak için Türkiye'deki bankalarda tutulması gereken mevduat miktarı da 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Yabancıların Türk vatandaşlığına geçişi için alınan kararın ardından İçişleri Bakanlığı da harekete geçti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Vatandaşlık almak isteyen yabancılar için özel ofisler açılacak. İşlemler en kısa sürede tamamlanacak." denildi.
Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:

Ülkemizin yabancı yatırımcılar için daha cazip hale getirilerek, ülkemize yapılan yatırımların arttırılması amacıyla; Yönetmeliğin 20 inci maddesinin ikinci fıkrası “a, b, c, ç, d, e” bentlerinde yer alan yatırım yapma rakamları ile kararın Cumhurbaşkanınca alınacağına ilişkin ayrıca Bakanlık isimleri, ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde geçen şekliyle güncellemeler yapılmıştır
Vatandaşlık almak  isteyen yabancılar için  "Özel Ofisler" açılacak. Bu ofislerde vatandaşlık başvuru yapan kişilerle birebir ilgilenilecek ve işlemleri en kısa sürede tamamlanacak.
5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12’nci maddesinde sayılan hallerde yabancıların, istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabileceği öngörülmektedir. Ülkemizin yabancı yatırımcılar için daha cazip hale getirilerek, ülkemize yapılan yatırımların arttırılması amacıyla; Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrası “a, b, c, ç, d, e” bentlerinde yer alan yatırım yapma rakamları ile kararın Cumhurbaşkanınca alınacağına ilişkin ayrıca Bakanlık isimleri, ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde geçen şekliyle güncellemeler yapılmıştır.

 - “20 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı” ibaresi “Cumhurbaşkanı kararı”,
 - İkinci fıkranın (a) bendinde yer alan “2.000.000 ABD doları” sabit sermaye yatırımı gerçekleştirmek” ibaresi “500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı ya da karşılığı Türk Lirası” ve “Ekonomi Bakanlığınca” ibaresi “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca”,
- İkinci fıkranın (b) bendinde yer alan “1.000.000 ABD doları” tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla” ibaresi “250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı ya da karşılığı Türk Lirası”
- İkinci fıkranın (c) bendinde yer alan “100 kişilik istihdam oluşturduğu” ibaresi “50 kişilik istihdam oluşturma şartı”, ve “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca”  ibaresi “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca”,

- İkinci fıkranın (ç) bendinde yer alan “3.000.000 ABD doları” mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı ibaresi “500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı ya da karşılığı Türk Lirası”,
- İkinci fıkranın (d) bendinde yer alan “3.000.000 ABD doları” Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı ibaresi “500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı ya da karşılığı Türk Lirası” “Hazine Müsteşarlığınca” ibaresi “Hazine ve Maliye Bakanlığınca”,
- İkinci fıkranın (e) bendinde yer alan “1.500.000 ABD doları”ibaresi En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen” şeklinde değiştirilmiştir.
- Aynı maddeye ikinci bir fıkra eklenerek Vatandaşlık kazanma başvuruları ile ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilir hükmü getirilmiştir
- Vatandaşlık kazanmak amacıyla bentlerde belirtilen 3 yıllık süreyi tamamlamak amacıyla bentler arasında geçiş yapmaya imkan sağlanması için bir hüküm getirilmiştir.

İŞTE O YÖNETMELİK:

Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişikliklerin ardından ilgili yönetmeliği 20'nci maddesinin ikinci fıkrasının yeni hali şöyle oldu:
"(2) Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yabancı, Kanunun 12'nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir:
a) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen,
b) En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
c) En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilen,
ç) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye'de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
d) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen.
e) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen."