2019’un kış ayları, tüketici için özellikle sebze ve meyve fiyatlarında ani artışlarla geçti. Tüketici bu dönemde gerek iklim koşullarında yaşanan hızlı değişiklikler, gerekse de üretimdeki düşüş nedeniyle sofrasını oldukça pahalıya kurdu.

Soğan, patates, kabak, pırasa, biber gibi pek çok sebzede spekülatif fiyat artışları birbirini takip etti. Öyle ki, fiyatlara müdahale edilmesi amacıyla şubat ayında ‘tanzim satış’ çadırları kuruldu. Bu sayede market, manav ve pazardaki fiyatlar yeni ürün hasatlarına kadar dengelenmeye çalışıldı.

İlkbaharla birlikte sebze/meyve fiyatları düştü, vatandaş daha uygun fiyatlarla alışveriş yapmaya devam ediyor. Bu fiyatları yıl içinde de sürdürebilmek amacıyla ‘tanzim satış’ benzeri bir sistemin hayata geçirilmesi üzerinde çalışmalar devam ediyor. ‘Kooperatif’ modeliyle üretici ile tüketici arasında kimse olmadan, ürünlerin daha düşük fiyatlara sofralara ulaşması amaçlanıyor.

Başta Tarım Kredi Kooperatiflerinin açmaya devam ettiği mağazalar ile artan kooperatif satışlar, çeşitli illerde de uygulanmaya başlıyor. Yerel yönetimler, üreticinin tüketiciye direkt ulaşabileceği alanlar kurmaya hız veriyor. Kooperatif modeli ile üretim dengesinin de sağlanması hedefleniyor.

İzmir’in iki ilçe belediyesinde hayat bulan uygulamanın, yakın zamanda İstanbul’da da hayata geçirilmesi planlanırken, Tarım Kredi Kooperatifleri özelinde açılan ‘marketler’ de 4 farklı şehirde yer alıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Ankara’da 7, Samsun, Trabzon, Eskişehir’de 1 marketi bulunuyor.

Üretime katkı için yapılan çalışmalara Hazine’ye ait tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kooperatiflere, tarım satış kooperatiflerine ve tarımsal üretici birlikleri ile bunların üst kuruluşlarına 20 yıllığına kiraya verilmesi için de harekete geçildi. Araziler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında protokol düzenlenmek suretiyle kiraya verilebilecek.

Kaynak: Milliyet