Av sezonunun başlamasıyla Egeli balıkçılar sardalya bereketi yaşarken, bölgenin geleneksel balığı tüm Türkiye'den ilgi görüyor.

"Vira bismillah" diyerek 1 Eylül'de sezonu açan balıkçılar için en  önemli gelir kapısı olan sardalya, ağları boş bırakmıyor.
Ege'de Balıkesir, İzmir ve Aydın kıyılarında sürü balıklarının geçiş  noktalarında ağlarını denize bırakan yaklaşık 60 gırgır teknesi, ağlara dolan  balıkları gün doğumuyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali'ne  getiriyor.

Burada açık artırma ve pazarlık sürecinin ardından perakende satış  yerlerine doğru yola çıkan sardalyanın önemli bölümü yine Ege Bölgesi'nde  tüketiliyor. 
Kilosu 10 lira

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, sezon öncesi yaptıkları tahmin çalışmasında sardalya  bereketinin gözüktüğünü, sezonun ilk 15 gününde de bu beklentilere uygun bir  dönem geçirdiklerini bildirdi.
Ege'nin yanı sıra Marmara ve Karadeniz'de de balıkçıların iyi bir av  sezonu yaşadığını anlatan Çakan, Karadeniz'in palamuttan Ege'nin ise sardalyadan  yana sevinç yaşadığını vurguladı.
Balığın ucuz olmasından dolayı vatandaşın balıkçı tezgahlarına yoğun  ilgi gösterdiğine işaret eden Çakan, "Ege'de özellikle sardalyaya inanılmaz bir  talep söz konusu. Kilosu 10 liraya satılan sardalya hem balıkçıyı hem de  vatandaşı çok memnun etti." dedi.

Ege'den tüm Türkiye'ye
Ege Bölgesi'nde yaşayan insanların sardalyaya alışkın olduğunu ve bu  yörenin insanı için sardalyanın vazgeçilmez nitelik taşıdığını kaydeden Çakan,  şöyle konuştu:
 
"Sardalyayı zaten Ege insanı tanıyor ve seviyordu ancak bugün  Karadeniz'e bile sardalya yolluyoruz. Artık sardalyayı oranın insanı da tanır  hale geldi. İzmir'den Türkiye'nin her bölgesine sardalya gönderiyoruz. İzmir Su  Ürünleri Hali'nde bütün bölgelerden alıcılar bulunuyor. Bunun en büyük nedeni  oradaki insanların da bu balığı talep etmesidir." diye konuştu.
En fazla avcılığı yapılan hamside geçen yıl 158 bin ton balığın  avlandığını, sardalyanın 24 bin ton ile ikinci sırada yer aldığını anlatan Çakan,  sardalya tüketiminin gelecek yıllarda ülke genelinde artmasını beklediklerini  kaydetti.