Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği 50 bin yeni sosyal konut projesi ile ilgili detaylar belli oldu. Talep toplama sürecinin 6 Mart’ta başladığı konut projesinde son başvuru tarihi ise 19 Nisan olarak belirlendi.

KONUTLAR YATAY MİMARİ İLE YAPILACAK

67 şehirde 140 projeyle yürütülecek 50 bin yeni sosyal konut projesinde binalar yatay mimari ile inşa edilecek.

Konutların 2 bin 934 tanesi Ankara’da, 2 bin 500 tanesi İzmir’de, 2 bin 200 tanesinin ise Adana’da yapılacak.

İSTANBUL'DA DÖRT İLÇEDE İNŞA EDİLECEK

6 bin 300 konutun yapılacağı İstanbul’da ; Tuzla Aydınlı, Başakşehir Ayazma, Silivri Alipaşa, Başakşehir Hoşdere, Başakşehir Kayabaşı ilçeleri konut projesinin yapılacağı yerler olarak belirlendi.

TOKİ 50 BİN KONUT PROJESİNDE FİYATLAR

Özellikle dar gelirli vatandaşlar için kurtarıcı nitelikte olan 50 bin konutluk projede daire fiyatları 116 bin 400 liradan başlıyor. Fiyatlar projenin bulunduğu ile, dairen metrekaresine ve oda sayısına bağlı olarak değişiyor. 

NE KADAR PEŞİNAT GEREKLİ

TOKİ projelerinde ev sahibi olabilmek için konut fiyatının yüzde 10’nunu peşin olarak ödemek gerekiyor. Peşinat miktarı yüzde 12, yüzde 15 olarak değişiyor.

AYLIK TAKSİT ÖDEMELERİ NE KADAR?

67 şehirde hayata geçirilecek 50 bin sosyal konutun fiyatları projelere ve illere göre farklılık gösterecek. 2+1 konutlar 75 ve 85 metrekare büyüklükte olup, fiyatları 116 bin 400 liradan başlayacak. Bu konutlar için yüzde 12 peşinatla 13 bin 968 lira ödenecek, aylık 388 lira taksit tutarıyla 240 aya varan vade seçenekleri sunulacak. 3+1 konutlar ise 110 ve 128 metrekare büyüklüklerinde olacak. 170 bin 720 lira değerindeki 3+1 konutlar için yüzde 10 peşinat yani 17 bin 72 lira alınacak ve 759 lira taksitle 180 aya varan vade seçenekleriyle satılacak.

TOKİ 50 BİN KONUT PROJESİNE NASIL BAŞVURULUR?

Konut talepleri Halk Bankası ve Ziraat Bankası şubeleri kanalıyla toplanırken, vatandaşlar 2+1 konutlar için 500 lira, 3+1 konutlar için ise 1000 lira başvuru ücreti yatıracak. Yatırılan tutarlar çekilişte konut çıkmaması halinde iade edilecek.

Projede başvurular için 4 ayrı kategori belirlendi. Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri 15-19 Nisan, en az yüzde 40 engelli vatandaşlar 8-12 Nisan, emekliler 25 Mart-5 Nisan tarihleri arasında başvuru yapabilecek. Diğer başvurular ise 6-22 Mart tarihleri arasında alınacak.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Projenin başvuru şartları arasında ilk sırada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak bulunuyor. 2+1 konutlara 25 yaşını dolduranlar, 3+1 konutlara ise 18 yaşını tamamlayanlar başvurabilecek. Ayrıca bir hane halkı adına yalnızca tek başvuru yapılabilecek, yani kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuruda bulunulabilecek. Diğer şartlar ise şöyle sıralanıyor: "Bulunduğu ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşuluyla ikamet etmek, daha önce TOKİ'den konut satın almamış ve konut kredisi kullanmamış olmak, başvuru sahibinin kendisine, eşine veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı/kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, alt gelir grubu konutlarında aylık hane halkı geliri olarak en fazla net 4 bin 500 lira, İstanbul'da ise en fazla net 4 bin 800 lira gelire sahip olmak."

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Başvuru sahipleri,

Kimlik Fotokopisi,

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları "Hak Sahipliği Belgesi"

Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlıkheyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair),

Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı, İbraz edeceklerdir.