Milyonlarca emekli bu haberi bekliyor. Maaşlara ek zam duyuruldu. Ancak herkese eşit yansımayacak. Maaşları bin 106 liranın altında olanlara yüzde beş üstünde olanlara yüzde 4 ek ödeme yapılacak. Peki bu durum maaşlara nasıl yansıyacak...
12.3 milyon emekliden maaşları bin 106 liranın altında olanlara yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 ek ödeme verilirken, oran artacak. Talepler gerçekleştiğinde ek ödeme yüzde 8-9'a çıkacak

Hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur emeklileri, vergi iadesi sisteminin yerini alan ek ödeme ile ekstra gelir elde ediyor. Her ay, maaşın yüzde 4'ü, yüzde 5'i oranında ek ödeme veriliyor. Burada maaş sınırları yılda 2 kez yeniden belirleniyor. Halen maaşı bin 106 lira 12 kuruşun altında olanlara net maaşlarının yüzde 5'i kadar ek ödeme veriliyor.Bin 106 lira 12 kuruşun üzerindeki maaşlarda ise ek ödeme oranı yüzde 4. Maaşlar arttıkça, ödenen tutar da yükseliyor.

NASIL DEĞİŞECEK?

Ek ödeme oranlarının artırılması da gündemde. Konuyla ilgili talebi Türkiye Emekliler Derneği gündeme taşıdı.
Emeklilere vergi iadesi karşılığı olarak ödenen ek ödeme tutarlarının günümüzde yetersiz kaldığını belirten Derneğin Genel Başkanı Kazım Ergün, taleplerini de "Ek ödeme oranı en az yüzde 8-9'a yükseltilmeli" şeklinde açıkladı.
Bu talep hayata geçerse, emeklilere her ay maaşın yüzde 4'ü, yüzde 5'i yerine yüzde 8'i, yüzde 9'u oranında ek ödeme verilecek.
Halen net maaşı bin lira olan emekli 50 lira ek ödeme alırken, bu tutar 90 liraya çıkacak.